Snitter med stor kapacitet og holdbarhed

PS Machinery v/Preben Sørensen i Bolderslev er importør og forhandler af de amerikanske Haybuster-snittere, der i Danmark især henvender sig til de, der skal have snittet halm til strøelse. I hjemlandet bruges Haybuster også til blandt andet majs, ensilage og korn – noget en af de danske kunder – Lindholm Maskinstation også planlægger at forsøge sig med.

For fem år siden arbejdede Preben Sørensen på en kvægfarm i Canada i forbindelse med et landbrugsophold. Det var her han første gang stødte på en Haybuster-halmsnitter.

To år efter opholdet i Canada lykkedes det ham at få den første Haybuster – en model Balebuster 2564 til Danmark. Balebuster 2564 anvendes primært til halmsnitning i forbindelse med pålægning af flydelag på gylletanke, strøelse til dybstrøelse samt tildækning af markstakke. Senest har man valgt at satse på modellen Haybuster H-1000 Series II, som Preben Sørensen i år blandt andet har præsenteret i forbindelse med Fællesdyrskuet i Aabenraa i maj i år og som allerede kører hos flere danske kunder.

En af dem er Lindholm Maskinstation ved Toftlund, hvor indehaver Flemming Hansen har haft sin Haybuster H-1000 halmsnitter i brug siden marts og erfaringerne med den nye halmsnitter har været meget gode.

- Vi havde prøvet meget andet, og så havde jeg hørt om Haybuster, forklarer Flemming Hansen, der især efterlyste større kapacitet og maskinholdbarhed.

Maskinen har kørt upåklageligt – ikke mindst dens højere kapacitet har kunnet mærkes.

Haybuster H-1000 har ingen blæser i forhold til andre maskiner og den kan klare op til ti bigballer i timen afhængig af halmkvalitet og sold, forklarer Flemming Hansen.

Stort potentiale
Haybuster kommer fra USA, og i hjemlandet er den noget af en multimaskine, der foruden snitning af halm bruges til en række andre formål blandt andet valsning af korn, foderensilering og majs.

Hos Lindholm Maskinstation har Flemming Hansen også tænkt sig at prøve maskinen af på andet end halm:

- Vi vil prøve at montere solde til crimpning af majs.

Netop markedet for majs er i vækst og med flere anvendelsesmuligheder vurderer både Flemming Hansen og Preben Sørensen, at maskinen kan tjene sig hjem indenfor en overskuelig årrække.

Indtil videre vil det dog være halmsnitning til strøelse der vil være det primære for Haybuster i Danmark, hvor der bydes på stor snittekapacitet.

- Men det er vigtigt at understrege, at halmkvaliteten er afgørende for effektivitet og kapacitet, lyder det samstemmende fra Preben Sørensen og Flemming Hansen.

Se mere om Haybuster og PS Mashinery på www.psmachinery.dk.

Læs også