Generationer mødtes i Gråsten

Den tidligere forstander, Filt Jensen, kunne selv fejre 65 års dimittend-jubilæum ved Gråsten Landbrugsskoles jubilarsammenkomst.

Smilet finder ofte vej til Filt Jensens mundvige, når han på sine cykelture fra hjemmet i Gråsten ofte kommer forbi Gråsten Landbrugsskole.

- Jeg imponeres ved tanken om, hvordan skolen tilbage i 1957 ligesom mange andre landbrugsuddannelser kæmpede for blot at holde skruen i vandet. Siden er skolen løbende blevet udbygget og hele tiden udviklet. Landbruget har været i krise flere gange. For eksempel i 1980'erne, men der var der stadig gode folk der ude, som alligevel tog fat. I dag søger rigtig mange ind på Gråsten Landbrugsskole, ligesom naturskolen Fiskbæk fungerer som ambassadør for landbruget, sagde Filt Jensen fra talerstolen i Gråsten Landbrugsskoles kantine, da den årlige jubilarsammenkomst for tidligere elever blev holdt.

Med hvert eneste år
En stor del af deltagerne i sammenkomsten vil formentlig også betegne Filt Jensen selv som en ikke helt uvæsentlig del af den gamle landbrugsskoles historie. Fra 1973 til 1987 var han forstander her. I 11 år forinden var han konsulent andetsteds, men fra 1949 til 1962 havde Filt Jensen også sin daglige arbejdsgang på Gråsten Landbrugsskole som underviser. Og i år kunne han såmænd også sidde med ved elevbordet for 65-års-jubilarerne til jubilarsammenkomsten, som han desuden har deltaget i hvert år siden sin egen dimission.

- Jeg vil gerne møde mine tidligere elever og høre, hvordan det går, sagde Filt Jensen til Landbrug SYD efter sin tale.

Fra 480 til 160
De forskellige årgange har eller har haft hver sine udfordringer og fremskridt i forhold til strukturudviklingen i landbruget. Filt Jensen nævnte et eksempel:

- I mine yngre dage var der 45 medlemmer og mælkeproducenter af den lokale kontrolforening, som registrerede omfanget af mælk. Dengang producerede 480 malkekøer 1,6 millioner kilo mælk om året. I dag er der 160 køer tilbage i kontrolforeningen, men de producerer stadig 1,6 millioner kilo mælk om året. Så der er sket en hel del udvikling af både dyr, avl generelt, foder, teknologi og så videre, sagde han.

Den tidligere forstander, underviser og elev på Gråsten Landbrugsskole er uden tvivl begejstret for sin gamle skole. Ikke mindst på grund af dens landbrugsproduktion, der som den eneste i landet er fuldt udbygget med både mælke- og svineproduktion.

- Jeg er faktisk lidt skuffet over de andre skoler - at de ikke magter at drive landbrug. Det er jo landbrugsskoler!, pointerede Filt Jensen.

Læs også