Fødevareordførere tager afstand fra politianmeldelse

Fødevareordførerne Kristen Touborg (SF) og Erling Bonnesen (V) kritiserer begge, at Per Clausen har meldt bestyrelsen i Landbrug & Fødevarer, Svin, til politiet.

Fuldstændig grotesk.

Sådan lyder Venstres fødevareordfører Erling Bonnesens reaktion på, at Per Clausen, fødevareordfører fra Enhedslisten, har anmeldt bestyrelsen i Landbrug & Fødevarer, Svin, med formand Lindhart B. Nielsen i spidsen, til politiet på grund af høj pattegrisdødelighed i den danske svinebranche.

Ifølge Per Clausen er det den danske avlsmetode, DanAvl, der er skyld i, at 25.000 danske smågrise hver dag dør.

- Jeg har besluttet mig til at skride til politianmeldelse nu, fordi nye tal viser, at det trods løfter fra svineproducenterne overhovedet ikke er lykkedes at nedbringe mængden af døde pattegrise. Derfor er min tålmodighed opbrugt. Nu må der skrides ind, siger Per Clausen.

Har ikke sat sig ind i sagen
For Erling Bonnesen er det dog ikke brugbart argument for at sende en politianmeldelse af sted mod toppen af den danske svinebranche.

- Enhedslisten rammer jo fuldstændig ved siden af skiven. Det er under al kritik at lægge et helt erhverv for had, når de ikke engang har gjort sig den ulejlighed at sætte sig ind i sagen, siger Erling Bonnesen.

Han fortæller, at hvis Enhedslisten havde gjort det, så ville de finde ud af, at der rigtig nok er konstateret en for høj dødelighed i produktionen for et par år tilbage, men at erhvervet selv har taget hånd om sagen.

- Af de resultater, som jeg er oplyst om udviklingen af avlsarbejdet, der kan man jo se, at der er sket et betydeligt fald. Så tager det så noget tid, indtil det for alvor også kan aflæses ude i primærproduktionen, siger Erling Bonnesen.

Vi har et problem
Kritikken af Per Clausens politianmeldelse kommer dog ikke kun fra den højre side af folketingssalen. Selvom han ikke bruger helt så stærke ord, som sin kollega fra Venstre, så er SF's fødevareordfører, Kristen Touborg, nemlig helt enig med Erling Bonnesen i, at en politianmeldelse ikke er den rigtige vej at gå.

- Principielt så synes jeg, at det er en dårlig idé, at når vi folketingsmedlemmer laver politianmeldelser. Jeg er meget enig med Per Clausen i, at der er et kæmpe problem med den store dødelighed, men jeg foretrækker, at tingene bliver løst politisk. Så det er en dårlig idé. Ikke kun i dette tilfælde men i det hele taget, siger Kristen Touborg, der politisk foreslår et forbud mod anvendelsen af ammesøer for at komme problemet til livs.

SF'eren befinder sig i øjeblikket på Færøerne og understreger, at han ikke har fuldt med i den hjemlige debat i de sidste dage. Han fortæller dog, at han ikke finder det spor overraskende, at de nye tal om pattegrisdødeligheden, der har ført til Per Clausens politianmeldelse, ikke er faldet.

- Det er jo ikke noget, som flytter sig bare sådan. Ikke engang over fem år. Det kommer slet ikke bag på mig, siger Kristen Touborg

Det er nu op til Københavns Politi at finde ud af, hvad der skal ske med politianmeldelsen mod bestyrelsen i Landbrug & Fødevarer, Svin.

Læs også