Trodsede krisen - og gjorde det selv

IVÆRKSÆTTERE: Makkerparret Bo Sørensen og Martin Dalgaard startede som selvstændige med virksomheden DS Skrot, Holstebro, i september 2009 – midt i den værste krisetid.

Bo Sørensen var udlært lastbilmekaniker, men blev fyret efter ni år det samme sted. Martin Dalgaard, der egentlig  var udlært maskinsnedker, havde mistet sit job som asfaltarbejder i Norge.

Året var 2009, september måned, og erhvervslivet var gået helt i stå på grund af finanskrisen, der lagde alt arbejde stille.

De to gamle venner havde småjobs for en skrothandler, men det var svært at få fast arbejde.

- Især herude vestpå. Der var ikke engang rengøringsjob tilbage, fortæller Martin Dalgaard.

- Så tænkte vi, at så prøver vi sgu selv, siger Bo Sørensen med et smil.

Det handler om at tage chancer
Han og Martin Dalgaard fik banken med på at bevillige en kassekredit på 250.000 kroner, så de kunne starte op og købe en lastbil.

- Man skal tage nogle chancer her i livet, siger Martin Dalgaard.

De købte en rusten og ramponeret lastbil, der tidligere havde kørt med skrot. Den satte de selv i stand i de lokaler, de har lejet. Derudover købte de en transporter af ældre model, som de udstyrede med nedskæringsgrej.

- Det var en billig måde at komme i gang på, fortæller Bo Sørensen.

Efter en måned var de klar til at starte op.

En hård start
Så gik det hverken værre eller bedre, end at vinteren satte ind, og efterlod de nystartede skrothandlere sneet inde i lokalerne i Holstebro.

- Vi kunne jo ikke køre nogen steder. Vi var virkelig tæt på at opgive, fortæller Martin Dalgaard.

Der stod de så. Uden indtjening, uden fagforeningen, som de var sprunget fra, og med en kassekredit der var kørt helt i bund.  

- Vi forsøgte at komme ud af krisen, og vi bed det i os og holdt fast, fortæller makkerparret, der i den periode trak veksler på deres familiers økonomi.

- Vi levede lidt på nas, men vi fik da det, vi skulle have at spise, fortæller Martin Dalgaard med et smil.

Skred i tingene
Heldigvis forsvandt sneen, og makkerparret investerede i nogle reklamer, og det satte gang i tingene.

I starten hentede de skrotbunker rundt omkring, men snart begyndte der også at løbe opgaver ind med nedskæring af jern i stalde, nedskæring af fabriksinventar og sågar siloer.  

- Vi skærer tingene gratis ned, fjerner det, og så er jernet vores betaling, fortæller Bo Sørensen og Martin Dalgaard, der endnu ikke er stødt på en opgave, der har været for stor.

Efterhånden er det blevet til nedskæring af mere end 50 stalde og afhentning af mange ton skrot rundt omkring i hele Jylland. De har fået installeret en vægt på lastbilen, så kunderne kan afregnes nøjagtigt og med det samme.

Ser lyst på fremtiden
I dag ser tingene meget lysere ud, end de gjorde, da Bo Sørensen og Martin Dalgaard startede deres virksomhed. Meget lysere.

Kassekreditten er betalt af, og ordrebogen er godt fyldt.

- Det er gået stærkere, end vi lige regnede med, siger Martin Dalgaard.

Han og Bo Sørensen forventer også, at der kommer flere nedskæringer af svinestalde, fordi 2013-kravene til indretningen er lige om hjørnet.

Lige foreløbig har de ingen udvidelsesplaner.

- Men vi har da snakket om at købe en lastbil mere, for nogle gange har vi godt nok travlt, siger Bo Sørensen.

Læs også