Bakker op om S-SF-forslag om nyt stort bioraffinaderi

Formand for Østlige Øers Landboforeninger, Povl Fritzner, er begejstret for S-SF's forslag om, at staten skal bygge stort bioraffinaderi i Kalundborg.

Står det til Socialdemokraterne og SF skal staten i løbet af 2012 bygge et bioraffinaderi i Kalundborg til 1,5 milliarder kroner i samarbejde med blandt andet Dong og Novozymes, samt organisationer som Landbrug og Fødevarer.

- Det her er en del af svaret på, hvad vi skal leve af i fremtiden. Det giver arbejdspladser i etableringsfasen, og skaber grundlag for tusindvis af arbejdspladser i fremtiden. Vi kan stå foran et erhvervseventyr på linje med vindmøllerne, siger finansordfører for SF, Ole Sohn, i en pressemeddelelse.

De to partier bag forslaget regner med, at alene opførelsen vil kunne skabe 1.000-1.500 arbejdspladser, og efterfølgende vil der være grundlag for forskning og udvikling med »mange tusinde arbejdspladser« til følge, mener de.

Satsningen ventes at komme til at koste 1-1,5 milliarder kroner, men med støtte fra EU og en række fonde, og med indskud fra de deltagende virksomheder, regner Socialdemokraterne og SF med, at statens udgifter begrænser sig til 350-500 millioner kroner.

Bakker helt op
Hos Østlige Øers Landboforeninger er der fuld opbakning til projektet.

- Sådan et anlæg kan tage både affald og halm og andre gode sager, som man kan lave bioetanol ud af. Sådan et forslag vil vi gerne støtte, siger Povl Fritzner, der er formand for Østlige Øers Landboforeninger.

Han har skuffende noteret sig, at Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, er skeptisk over S-SF's udspil, da venstremanden hellere end gerne vil se, hvor de to store oppositionspartier vil finde de mange penge til projektet.

Til TV2 Øst sagde Jacob Jensen - efter flere gange at have stillet spørgsmålstegn ved, hvor S-SF ville finde pengene til anlægget i Kalundborg -  således torsdag aften, at det for ham først og fremmest er vigtigst, at et projekt som dette først og fremmest drives på kommercielle vilkår og af virksomhederne selv.

- Jeg synes, at vi med et hammerslag må slå igennem og sige, at det her er et fælles projekt for Danmark. Det handler ikke om hvilken partifarve, som man har. Der må ikke gå politik i det. Venstre burde holde sig for gode til at gå ud at sige tingene, som Jacob Jensen gjorde i aftes (torsdag.red). Så når vi ingen vegne, siger Povl Fritzner.

På dupperne
Han fortæller, at det for alle parter handler om at være på dupperne nu. Får man ikke bygget et fuldskala-anlæg som det, der er mulighed for i Kalundborg, så risikerer Danmark at blive overhalet indenom af eksempelvis Kina på det her område.

- Vi mister terræn til de andre lande, hvis vi ikke gør noget, og der er slet ikke plads til den her form for politik, hvor det bare handler om at genere hinanden. Med sådan et anlæg her kunne vi komme et hestehoved foran. Jeg er lidt skuffet over, at regeringen ikke sætter sig i førertrøjen, og siger, at det er et godt initiativ fra S-SF, og i fællesskab med dem prøver at komme videre, siger Povl Fritzner.

Find pengene i Grøn Vækst
Østlige Øers landboformand holder sig heller ikke tilbage med at give et tip til Jacob Jensen, hvor han kan finde de penge til anlægget i Kalundborg, som han efterspørger.

- Regeringen har afsat 13,2 mia. kr. til Grøn Vækst, og det er ikke særlig intelligent grøn vækst. Hvis man bruger den intelligente grønne vækst, så kunne vi sagtens spare 3-4 mia. kr., siger Povl Fritzner, og giver som eksempel, at man kunne droppe de 10 meter vandløbsbræmmer, som ifølge ham ikke hjælper meget på kvælstofbelastningen og dermed et bedre miljø.

- Fru Jensens skattekroner bør altså blive brugt fornuftigt og på en intelligent måde, siger Povl Fritzner.

Læs også