Anima-materiale bag nye kritiske tv-indslag om pelsdyr

På trods af TV Avisen er klar over, at dyrerettighedsgruppen Anima er kontroversiel, bliver dele af gruppens materiale benyttet i en kritisk nyhedshistorie om pelsdyrbranchen.

Så går det  løs igen.

TV Avisen på DR er således i fuld gang med endnu et kritisk blik på den danske pelsdyrproduktion. Det første indslag blev bragt i går aftes. Og præcis som det var tilfældet i fjor i den meget omtalte TV2-udsendelse »Operation X - Pels på vrangen«, er dele af udsendelsen kommet i stand via et samarbejde med dyrerettighedsgruppen Anima.

På gruppens hjemmeside, anima.dk, står følgende er på vej på tv:

»Danske minkavlere er igen blevet afsløret i at pine og plage dyr på deres farme. Snart dokumenteres dyr med skader og sår. Det viser total ligegyldighed fra en branche, der taler meget om dyrevelfærd, men intet gør.«

Hos Dansk Pelsdyravlerforening er man fortørnet over den kommende udsendelse.

Herfra oplyser man i en pressemeddelelse, at en kilde tæt på den ellers meget snævre Anima-top har afsløret over for dem, at Anima igennem længere tid har forberedt et nyt frontalangreb mod pelsdyravlere med TV Avisen som mediebærer. Det drejer sig om optagelser fra 27 pelsdyrfarme, herunder fra seks farme ejet af medlemmer af Dansk Pelsdyravlerforenings bestyrelse.

- Anima-kilden er stærkt pikeret over det ensidige og proportionsløse billede, som dyreretsgruppen igen forsøger at tegne af danske pelsdyravlere. Der er igen tale om indbrud om natten – denne gang foretaget at svenske grupper. Og TV Avisen vil bringe aktivisternes historie med en intensiv dækning i de kommende dages udsendelser, lyder det i pressemeddelelsen fra Dansk Pelsdyravlerforening.

Er kritiske over for Anima
Souschef på TV Avisen, Jacob Kwon Henriksen, bekræfter, at der en historie på vej om minkavlerne.

- Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget noget materiale fra nogle dyreværnsaktivister, som vi har behandlet journalistisk. Vi har kastet et kritisk blik på, om det er noget materiale, der har journalistisk værdi for os. Det er vi nået frem til, at det har det, siger Jacob Kwon Henriksen.

Han fortæller, at man godt er klar over, at Anima er en kontroversiel organisation. Flere folketingspolitikere fra især Venstre og Dansk Folkeparti har således - ind til videre uden held - arbejdet på at få fjernet de tipsmidler, som Anima modtager, netop på grund af de ulovlige metoder, som organisationen anvender for at skaffe materiale i deres kampagner. Materialet bliver således skaffet ved, at aktivisterne laver indbrud på farmene.

- Vi er klar over, at det er organisation, der ikke afholder sig fra at begå lovbrud i deres forsøg på at bringe noget på dagsordenen. Vi er derfor også meget kritiske over for den gruppe og det materiale, vi får fra dem, siger Jacob Kwon Henriksen.

De har jo ikke set det
Souschefen undrer sig dog i øvrigt over den pressemeddelelse, som Pelsdyravlerforeningen i går sendte ud, der kritiserer TV Avisen for at gå med på dyreaktivisternes propaganda-vogn.

- Jeg under mig over, at de slet ikke forholder sig til, at der måske er problemer på de danske minkfarme. De har mere travlt med at skyde på TV Avisen på trods af, at de slet ikke har set, hvad det er, vi sender, lyder det fra Jacob Kwon Henriksen.

 

Læs også