Vintervejret spændte ben for årets roekampagne

Årets roehøst blev i den grad forsinket. Og roedyrkerne har ikke kunne gøre andet end at håbe på bedre vejr.

Brdr. Kamper I/S på Falster har nok at se til. I hvert fald i skrivende stund.

Flere steder manglede Brdr. Kamper nemlig at tage roer op, da Landbrug Øst mødste dem i sidste uges frost. Og det eneste, de kunne gøre, var at vente på tøvejret. Og det samme gjaldt for sukkerfabrikkerne.

Ud over selv at være roedyrkere driver de to Kamper-brødre sammen en lokal totalservice, hvor de både beskæftiger sig med tømrerarbejde, anlæg - og havearbejde samt roeoptagning.

- Det er da en svær situation. Vi ved ikke, hvor længe sukkerfabrikkerne kan eller vil vente, men hvis vejret ikke skifter, bliver de nok nødt til det, forklarer Peter Kamper.

- Samlet set mangler omkring 7-8 procent af årets høst på landsplan. Men det er netop den sidste del, der skulle blive roedyrkernes fortjeneste, når alt andet er betalt. Derfor er det her ikke nogen behagelig situation for os, fortæller Niels Kamper.

Bed til Vorherre
Hos Kurt Ludvigsen fra Døllefjelde Maskinstation på Lolland, som vi også besøgte et par uger før jul, og som dengang også gik og ventede på bedre vejrforhold til at få taget sine sidste roer op, lyder det, at høsten i år har været ekstrem på alle måder.

- Men jeg tror, at vi må have is i maven og vente. Lige nu kan vi heller ikke gøre andet. Når først roerne kommer op, er der ikke noget i vejen med dem, udover de skal renses, og derfor tror jeg også, at sukkerfabrikkerne vil vente, forklarer Kurt Ludvigsen.

Der kan spekuleres meget i vejret, den hårde frost, de store mængder sne og de økonomiske konsekvenser, men det ændrer ikke ved Kurt Ludvigsens opfattelse:

- Vi bliver nødt til at sætte vor lid til vor Herre og så håbe på lidt tøvejr de næste par dage, lod ønsket i sidste uge.

Men heller tø må vi få for meget af.

- Det må ikke blive for varmt. For så kan vi enten ikke køre på markerne, eller også rådner roerne. Denne sæson har i den grad drillet os, og vi risikerer at miste periodens overskud, fortæller Kurt Ludvigsen.

Stabilt indhold af sukker
- Det er en speciel situation vi står i. Vejret har i den grad ikke været gunstigt for roedyrkerne. Der har været meget regn på markerne, samtidig med at vinteren er kommet tidligt i år. Nogle var ude og høste lige efter nytår, men de har ikke kunne nå meget, før vejret skiftede igen, fortæller Niels Viggo Brodersen, chefkonsulent for Nordic Sugar.

Ikke siden 1965 har vejrforholdene været så dårlige. Niels Viggo Brodersen erkender, at det ikke er blevet en normal høst, men sukkerindholdet i roerne er forsat stabilt. Dog hænger der mere skidt fast på roerne, og det resulterer i et større rensningsarbejde.

- Situationen ser selvfølgelig forskellig for hver enkelt roedyrker, så det er svært at forudsige, hvem klimaforholdene vil ramme hårdest, forklarer Niels Viggo Brodersen.

Dog kan der ikke herske nogen tvivl om, at sæsonen bliver en af de værre for landets roedyrkere.

Læs også