Det er grove beskyldninger, som formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen er kommet med, når han siger, at Fødevarestyrelsen bevidst har bidraget til at hænge uskyldige landmænd ud i fuld offentlighed, mener kontorchef Per Henriksen i Fødevarestyrelsen.

Beskyldningerne fandt sted i en artikel i Effektivt Landbrug i sidste uge, der handlede om den liste af navne på landmænd med højt antibiotikaforbrug, der var i fare for at få gult kort, der sidste år blev offentliggjort.

- Kritikken er imidlertid ikke korrekt. Fødevarestyrelsen har nemlig ikke offentliggjort nogen liste over svineproducenter med et højt antibiotikaforbrug i forbindelse med den nye »Gult-kort-ordning, som Henrik Mortensen også påstår, lyder det fra Per Henriksen i en skriftlig henvendelse til Effektivt Landbrug.

Efter aktindsigt
Han forklarer, at grunden til, at listen er blevet offentliggjort skyldes, at Fødevarestyrelsen er en offentlig myndighed, og man derfor naturligvis skal leve op til offentlighedsloven.

- Det betyder, at blandt andet journalister, der har søgt aktindsigt i »Gult-kort-ordningen«, har fået udleveret en liste over svineproducenter, som primo december er registreret med medicinordinationer og dyretal, der indebærer, at grænseværdier for antibiotikaforbrug kan være overskredet. Hvorvidt disse journalister med flere efterfølgende har valgt at offentliggøre denne liste, har Fødevarestyrelsen ikke nogen aktie i, lyder det fra Per Henriksen.

Han skriver, at Fødevarestyrelsen har bestræbt sig på, i forbindelse med aktindsigtssager, at understrege, at der alene er tale om en liste over landmænd, der ifølge registreringerne overskrider de gældende grænseværdier.

Det fremgår ifølge Per Henriksen også af det, som Fødevarestyrelsen udsendte, at landmændene i første omgang vil modtage et høringsbrev og dermed få mulighed for at gøre indsigelser, før eventuelle gule kort vil blive udstedt.

Fejlrettelser
De tal, som ligger bag Fødevarestyrelsens høringsbreve, er trukket fra VetStat og CHR-registret. På den baggrund er der dannet en bruttoliste over de besætninger, som ud fra det registrerede overskrider de fastsatte grænseværdier for antibiotikaforbrug.

Ifølge Per Henriksen er det helt forventet, at der kan være fejl i registreringer, mennesker har foretaget. Derfor skal det også være muligt for apoteker, dyrlæger og landmænd at få rettet eventuelle fejlregistreringer.

- Det sker da også i stort omfang i netop disse dage. Alt i alt har Henrik Mortensen altså ikke ret i sine grove beskyldninger. Fødevarestyrelsen har ikke hængt nogen landmænd ud, lyder konklusionen fra kontorchefen i Fødevarestyrelsen.