Forædlingens kunst

Maribo Seed har vundet kampen mod cystenematoderne. En ny sukkerroesort ser dagens lys.

Det er ikke hver dag, man fejrer nye landvindinger på Maribo Seed, selvom den succesfulde frøvirksomhed på Lolland kan bryste sig af at have 170 ansatte placeret i 20 forskellige lande.

 For hver gang Maribo Seed sender en ny sukkerroesort på markedet, ligger der mellem 10 og 15 års arbejde på laboratoriet forud for lanceringen.

Fra begyndelsen af det nye år kan Danmarks sukkerroedyrkere glæde sig over endnu en nyhed, som har været mere end en et årti undervejs.

Revolutionerende
Maribo Seed præsenterer nemlig to nye forædlede sorter, som mange dyrkere har ventet på; sorter som både er resistente over for planteparasitterne kaldet cystenematoder, og som samtidig giver et stabilt højt udbytte på arealer uden roenematoder.

- Sorterne hedder Cactus og Belvista, og de er intet mindre end revolutionerende på markedet, fortæller Henrik Møller, salgschef hos Maribo Seed, og han forsætter.

- De her frø er de eneste, som både er resistente over for nematoderne, og som samtidig giver et virkeligt højt udbytte. Nu sender vi dem ud som prøvesort og tager dyrkerne og fabrikkerne godt imod, forventer vi, at de kører ud over stepperne i 2012.

Langsigtet succes
Men betyder det så, at samtlige sukkerroedyrkernes problemer er løst med de seneste forædlingsmetoder?

Henrik Møller svarer med et smil, at med de nye sorter er markedet indtil videre dækket af på det område.

- Men løbende opstår der nye udfordringer, og derfor er vi også konstant på forkant med, hvad dyrkerne har behov for. I forædlingsbranchen kan man ikke måle resultaterne nu og her. Succesen kan ligge op til 15 år ude i fremtiden, og noget af det, vi arbejder på lige nu, er først klar til brug i 2024.

Henrik Møller vurderer, at angrebsgraden af cystenematoderne i mindre eller større omfang befinder sig på mellem 15 og 20 procent i dyrkningsområdet, og at der derfor vil være stor efterspørgsel på de nye frøsorter.

Cactus og Belvista kan bestilles online via Nordic Sugar fra medio januar 2011.

Læs også