- I får jo pengene igen, når I vinder

Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo forstår slet ikke de grønne organisationers og oppositionens vrede over gebyr på klager til Natur- og Miljøklagenævnet.

Intet tyder på, at miljøminister Karen Ellemann (V) får problemer med få indført sit lovforslag om et gebyr på 3.000 kr. for organisationer og 500 kr. for privatpersoner at klage til Natur- og Miljøklagenævnet.

Dansk Folkeparti bakker således helt op om ministerens forslag, der da også er en del af partiets finanslovaftale sammen med regeringen for 2011.

- Vi er positive omkring lovforslaget. Det skal være sager, der har en kinamands chance for at komme igennem systemet, der skal ind til Miljøklagenævnet, sagde Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, således i går under førstebehandlingen af lovforslaget i Folketinget, og understregede, at det tror han netop et gebyr vil hjælpe med.

- Der skal ikke bare være nogle, der sidder at klager for sjov og bare vil forhale processen. Man skal tænke sig om inden man klager, sagde Jørn Dohrmann.

Han fortalte dog, at han i udvalgsarbejdet er villig til at se nærmere på om størrelsen på gebyrerne er de rigtige.

Bragt sindene i kog
Gebyret på klager til Natur- og Miljøklagenævnet har i de forløbende uger bragt sindene i kog hos de grønne organisationer, der mener, at gebyret er et direkte angreb på deres virke, og det vil begrænse deres mulighed for at udføre kontrol med myndighederne, der tolker en i forvejen elendig lovgivning. Denne holdning bakker samtlige oppositionspartier op om.

- Det her lovforslag er uværdigt, usagligt og direkte skadeligt for miljøet, sagde Mette Gjerskov, miljøordfører hos Socialdemokraterne.

Hun havde under gårsdagens debat i Folketinget. som de øvrige ordførere fra oppositionspartierner, mere end svært ved at se, at et gebyr på klager vil fjerne grundløse klager. Især når de grønne organisationer i forvejen vinder hovedparten af de sager, som de indbringer for de to klagenævn, og vinder samtlige sager, som de indbringer på baggrund af husdyrloven.

Hvad er problemet?
Netop det med, at de grønne organisationer vinder langt de fleste sager brugte Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo netop som et argument for, at der derfor ikke burde være noget at frygte for de grønne organisationer.

- Hvis man klager og får medhold, så får man jo pengene tilbage fra gebyret igen. Jeg ved, at der er mange miljøorganisationer, der siger, at de får ret i alle deres klager. Hvad er så problemet, lød det fra Eyvind Vesselbo.

Han håber, at gebyret lærer organisationerne at prioritere på en bedre måde end han mener, at det er foregået ind til nu. Det samme gør miljøminister Karen Ellemann (V).

- Et gebyr vil få en klager til at tænke sig om en ekstra gang, om der skal klages. Det synes jeg, er positivt. Jeg har noteret mig, at det er der en opposition, der ikke synes er positivt, sagde ministeren.

Læs også