- Vi må bare erkende, vi er nogle fattigrøve

Det sjællandske rådgivningsselskab Agrovi holder på tirsdag et debatmøde om Danish Crown som aktieselskab.

På tirsdag tager det sjællandske rådgivningsselskab, Agrovi, debatten om Danish Crowns overgang til aktieselskab. Til det har de inviteret Bent Claudi Lassen, der repræsenterer Danish Crown som medlem af repræsentantskabet, professor Flemming Just, Syddansk Universitet, der ekspert i andelsbevægelserne i Danmark og endelig bestyrelsesformand Steen Villemoes, IWC, der repræsenterer investorer.

En af dem, der møder op til debatten, er smågriseproducent i Slangerup, medlem af Danish Crowns repræsentantskab og formand for Antonius-samarbejdet, Michael Nielsen.

Han er afklaret med, at Danish Crown er blevet et aktieselskab, og ser det som en nødvendighed.

- Det er klart, at de fleste landmænd helst selv vil bestemme det hele, men hvis vores slagterier skal udvikle sig, så må vi bare erkende, at vi skal have tilvejebragt noget kapital udefra. Det er vigtigt, at vi stadig har indflydelse, og jeg er ikke interesseret i et rent privatslagteri, men som det er nu, så har svineproducenterne bare ikke råd til at betale for udviklingen. Vi må erkende, at vi er nogle fattigrøve, siger Michael Nielsen.

Rabat til de store
Kommer det ikke til at gå ud over de mindre landmænd, der kommer til at betale mere kvantumafgift? Mister man ikke den solidaritet, der har været kendetegnene for dansk landbrug?

- Det er en ganske naturlig udvikling. Jeg tror ikke, at der findes andre steder i dette samfund, hvor man ikke får rabat ved større kvantum. Foderstofferne har også altid givet rabat, hvis man køber stort ind, sådan er det bare, siger Michael Nielsen, og fortsætter.

- Aktieselskabet betyder, at vi nu kan udvikle slagteriet, og jeg ser ikke rigtig andre muligheder, som det er nu. Hvis ikke, vi har et slagteri i Danmark, så har vi heller ikke en svineproduktion. Så har man kun lugten og gyllen tilbage og ikke arbejdspladserne på slagteriet, og det gør det meget sværere politisk.

Alle skal med
Michael Nielsen tror også på, at omdannelsen til et aktieselskab vil have en gavnlig effekt på svineproduktionens omdømme, da det bliver mere erhvervsrettet.

- Politikere vil se anderledes på et aktieselskab end et andelsselskab, der er ejet af landmændene selv, siger han.

Han er udmærket klar over, at der kan være mindre landmænd, der frygter for, hvilke konsekvenser et aktieselskab vil få for solidariteten i branchen, men han håber, at en debat, som den på tirsdag vil afhjælpe nogle af de tvivlstilfælde.

- Det er vigtigt, at vi får snakket, om de her ting. Det er måske ikke så farligt endda. Vi har åbnet for en mulighed for at komme videre. Jeg tvivler på, at vi selv kan spytte de penge i kassen, som der er brug for. Vi er mere forgældet end fornuftigt er, siger han.

Debatten bliver afholdt på »Overdrevskroen« i Ringsted klokken 15.30. Tilmelding til Hans Jørgen Rasmussen 8870 5802 eller hjr@agrovi.dk

Læs også