Landmænd går imod nationalpark

OVERSET: Sydvestjyske lodsejere protesterer skarpt imod Nationalpark Vadehavet, idet de mener, at deres landbrugs fremtid er i fare.

- Det er forkasteligt at oprette en nationalpark og samtidig overhøre os, der kommer til at bo i den, fuldstændig. Det lyder hult, når vi bliver lovet samme vilkår som landmænd udenfor området, fastslår formanden for den nyoprettede protestgruppe, »Nationalparkgruppen«, som mildest talt er kritiske over for det stort anlagte naturprojekt, Nationalpark Vadehavet.

Formanden Mikael Nørby-Lassen er en af de mere end 80 lodsejere i Ribe- og Rejsbymarsken, hvis jord bliver en del af nationalparken. Over 90 procent af jorden i de to marskområder er intensivt dyrket landbrugsjord, og det er denne jords fremtid, som bekymrer medlemmerne af Nationalparkgruppen.

Blandt andet fremgår det af bekendtgørelsen for Nationalpark Vadehavet ifølge Mikael Nørby-Lassen, at landbrug indenfor parkområdet får samme vilkår som landbrug udenfor. Det stemmer ikke overens med en miljøvurdering af nationalparkområdets beskæftigelsesmuligheder, som påpeger, at der her frem over vil ske et fald i beskæftigelsen indenfor netop landbruget.

Læs mere i Landbrug Syd i uge 38.

Læs også