Miljøministers vandplaner forkastet af sine egne

Avis rapporterer om intern ballade i Venstre efter miljøministeren har fået forkastet sit seneste udkast til vandplanerne under et gruppemøde.

Ifølge avisen Information er miljøminister Karen Ellemann (V) havnet i et stormvejr blandt sine egne partikolleger efter, at hun tidligere i denne uge præsenterede sit seneste udkast til vandplanerne på et gruppemøde.

Udkastet var en såkaldt teknisk høring for de interesserede Venstre-folk.

Ifølge Informations oplysninger var der på mødet direkte vrede over, at det udkast til vandplanerne, miljøministeren og hendes embedsmænd fremlagde, var uforståeligt, og ministerens svar på folketingsgruppens opklarende spørgsmål til teksten blev karakteriseret som sort snak.

Informations kilder oplyser til avisen, at Karen Ellemann gik ind til mødet med forventningen om, at papirerne kunne komme ud i offentlig høring nu og her, men hun blev på gruppemødet »totalt desavoueret« og sendt tilbage bag arbejdsbordet, hedder det i Information.

Det er angiveligt utilfredshed med, at miljøministeren bliver ved med at holde fast i kravet om, at Danmark skal have reduceret udslippet af kvælstof til vandmiljøet med 19.000 ton inden 2015, der har skabt vreden. 

Derudover drejer det sig om, at et konkret punkt i Karen Ellemanns udkast til vandplanerne, om at indføre restriktioner på landbrugets benyttelse af markvanding.

Information erfarer, at Karen Ellemann gentagne gange er blevet bedt om helt at fjerne dette punkt fra planen, fordi det intet har med kvælstofproblematikken at gøre og vil gøre det svært at dyrke de sandede jorde i Vestjylland, hvis landmændene ikke må vande markerne.

Alligevel hedder det i udkastet, som avisen er i besiddelse af, at »Det foreslås (...), at det hidtidige skønnede indsatsbehov fastholdes i planerne.«

DF undrer sig
Hos Dansk Folkeparti er man heller ikke tilfredse med udkastet fra Karen Ellemann.  Partiets miljøordfører, Jørn Dohrmann, undrer sig således over, om der overhovedet er foregået noget arbejde i Karen Ellemanns ministerium, siden det oprindelige forslag var i teknisk forhøring blandt kommunerne.

- Alle sagde dengang, at det var rent klamphuggeri. Det var slet ikke lavet ordentligt, og hvordan skulle man implementere det? Det er nøjagtig det samme nu. Der er ingen konkrete løsningsforslag, siger Jørn Dohrmann til Information,

Han mener, at det kun er tal i overskrifter, som ingen kan forholde sig til.

- Jeg mener ikke, det er særlig professionelt. Det er tegn på en miljøminister, der er i panik over, at man skal levere et svar til oktober, eller hvornår det er, og så laver man det her pjat, siger Jørn Dohrmann.

Hos de Konservative undrer man sig også over, at Karen Ellemann holder fast i de 19.000 ton. Her vil man kun forholde sig til de 9.000 ton, der er besluttet lovgivning omkring gennem gødskningsloven. Hvordan man finder de sidste 10.000 ton skal en kvælstofkommission, der blev nedsat i forbindelse med Grøn Vækst 2,0, først komme med forslag til engang i 2011.

Læs også