2009-hveden sælges mens prisen er god

Planteavler sælger ud af 2009-hveden, mens prisen er god. Desuden skal der gøres plads til ny høst.

Planteavler Povl Thaysen, Glamsbjerg, har valgt at sælge resten af sin 2009-hvede nu.

- Det meste har vi brugt i svineproduktionen, men noget har jeg gemt i håb om at priserne ville rette sig, og det har de jo så gjort, siger Povl Thaysen.

Selvom Povl Thaysen helliger sig marken og sin dræningsforretning, så ejer han også en sobesætning på 1.200 søer i driftsfællesskabet Thaysen & Lyck sammen med kollegaen Jesper Lyck.

- Det er svært at vide, hvad ben man skal stå på, men jeg er jo også bange for at markedet pludselig kollapser, så derfor arbejder jeg lige nu på, at få disponeret en yderligere del af 2009-høsten, som jeg har tilbage, fortæller han.

117 kroner afhentet
Udgangspunktet var 1.200 ton korn i høsten 2009, overvejende bestående af hvede, og det 900 ton er efterfølgende blevet brugt i svineproduktionen.

Ud af de resterede 300 ton har Povl Thaysen lige fået solgt de 100 ton til foderstoffen til en pris på 117 kroner afhentet.

- Der er måske nogen, der synes, at det ikke er så meget, og jeg kunne også have fået mere hvis jeg selv ville levere og vente med afregning til januar etc., etc. Men det ville jeg ikke, og det var så, hvad jeg kunne få under de vilkår, fortæller han.

De resterende 200 ton arbejder Povl Thaysen nu hver dag på at få afsat til en god pris.

- Vi skal jo også have plads til ny høst, og den vil være i samme størrelsesorden som sidste års høst, dog med omkring 350 ton byg foruden de 1.200 ton hvede, siger han.

Og helt utilfreds er han nu heller ikke selv med de 117 kroner for hveden, eftersom 2009-høsten var budgetteret til en pris på 83 kroner.

Svineprisen skal med op
- Isoleret set er jeg faktisk rigtigt glad for en god kornpris. Men det som ikke må ske, ligesom det skete sidst, er, at kornprisen steg meget, men at svineprisen ikke fulgte med, siger Povl Thaysen.

- Det der det værste der kan ske, for det vil være ren gift for svineproduktionen

- Hvis blot kornprisen holder sig god over en længere periode, så vil svineprisen følge med, og så er det optimalt.

- I Danmark med vores gode genetik kan vi bedre håndtere en høj kornpris end sydpå, men det kræver at kornprisen er stabil, påpeger han.

Accept i svineproduktionen
Povl Thaysens partner i driftsfællesskabet, Jesper Lyck, har stor forståelse for det dilemma, som Povl Thaysen er i som planteavler men med »et ben i svineproduktionen«.

- Jeg har sagt til ham, at han bare skal sælge mens prisen er god, og så må vi bare købe kornet løbende ind til svinene, for det kan ikke passe, at kornpriserne bliver ved med at ligge deroppe, siger Jesper Lyck.

Han oplyser, at der bruges hjemmeblandet foder, der normalt er baseret på kornet fra Povl Thaysens markdrift.

- Kornet aftages normalt til driftsfællesskabet på kommercielle vilkår, men sådan som markedet er lige nu, behøves det jo ikke at være sådan, påpeger Jesper Lyck.

Læs også