Selv om den gastætte Assentoft kornsilo hos Carsten Johansen, Tjæreby ved Korsør, efterhånden har nået en alder af 30 år, har den nu fået et nyt liv som beluftningssilo.

- Jeg stoppede med at producere slagtesvin for to år siden, og det betød jo, at jeg ikke mere havde brug for gastæt opbevaring af foderkorn. Derimod øgedes mit behov for opbevaring af diverse handelsafgrøder. Det kunne den gastætte silo, som sagtens kan stå i mange år endnu, jo ikke bruges til. Derfor besluttede jeg at ændre den til en beluftningssilo, fortæller Carsten Johansen.

Han har selv stået for ombygningen af siloen, der fik en ny, udvendig tætningsfuge for fem år siden, og derfor var fuldt funktionsdygtig.

Ny betonbund
Den oprindelige kegle i bunden af siloen blev delvist fyldt op med stabilgrus, som blev grundigt stampet i flere omgange. Ovenpå blev der støbt en ny 15 centimeter tyk betonbund med otte millimeters armeringsjern.

Ovenpå den nye silobund er der monteret en ny, perforeret beluftningsbund med en hulstørrelse på 1,27 millimeter, en såkaldt rapsbund. Den hviler på bjælker, der bæres af 30 centimeter lange stålben monteret med en indbyrdes afstand på godt en halv meter. For at få den nye beluftningsbund til at slutte tæt til betonkanten, er der hele vejen rundt monteret afslutningsplader, som er boltet fast til betonkanten.

Vandret tømmesnegl
Imellem den nye betonbund og den perforerede beluftningsbund er der monteret en vandret otte tommers tømmesnegl, der er ført ud igennem siloens betonfundament gennem et rundt hul med en diameter på 280 millimeter. Kornet løber til tømmesneglen, der starter inde midt i siloen, via en tømmeåbning i beluftningsbunden.

Når kornet ikke mere kan løbe til af sig selv, trækker en såkaldt fejesnegl ovenpå beluftningsbunden det sidste korn hen i tømmeåbningen, så der kun ligger et 2-3 centimeter tykt lag tilbage, som skal fejes hen med håndkraft.

Fejesneglen trækkes af tømmesneglen via en klokobling og et vinkelgear. 

Uden for siloen løftes kornet op i læssehøjde af en lodret læssesnegl med læssetud.

60 tons pr. time
- Læssekapaciteten er cirka 60 tons pr. time. Det lønner sig i kraft af, at kornet kan sælges på gode vilkår, fortæller Carsten Johansen.

Beluftningen klarer vi med en blæser, som vi havde i forvejen, gennem en hjemmelavet kanal, der er boltet sammen med silofundamentet, samt to 280 millimeter store huller i fundamentet.

Alle huller igennem betonfundamentet er boret af en professionel diamantborer.

To steder i siloens tag har Carsten Johansen skåret hul og eftermonteret udluftningshætter.

Den ombyggede Assentoft silo bruges udelukkende til gårdens maltbyg, da det passer med de cirka 130 tons korn, den kan rumme nu, efter at keglen i bunden er delvist fyldt op.

Kun beluftning
Der er ikke noget omrørersystem, så siloens indhold kan kun beluftes. Derfor må kornet kun indeholde højest 14-15 procent vand, når det lægges ind, så det er lagerfast.

- Vi fyldte siloen op første gang, efter at den var bygget om, sidste år i september. Den blev tømt igen midt i april i år, og den har fungeret uden problemer, slutter Carsten Johansen.

Beluftningsbund, tømme- og fejesneglene og udluftningshætterne er leveret af Dan-Corn A/S.