Øllingegaard i clinch med fødevarestyrelsen

Efter en rapport om utilstrækkelig rengøring på det nordsjællandske mejeri gik Øllingegaard i clinch med både Fødevareregion Øst og pressen. Tåbeligt, siger professor i markedsføring.

Det økologiske mejeri Øllingegaard i Skævinge i Nordsjælland har gennem tiden vundet megen flot og god omtale. De har to gange vundet prisen for verdens bedste økologiske smør. De vandt sidste år årets fødevarepris på Roskilde Dyrskue, og har et stærkt image i form af at være et lille uafhængigt økologisk mejeri.

Men det billede blev for alvor sat på prøve, da de for et par uger siden blev hængt ud i B.T. for at være »møgbeskidte«, og at der var fundet »jord i fløden«.

B.T. refererede til en rapport, der var lavet af Fødevareregion Øst efter et besøg på mejeriet i midten af maj.

Det økologiske mejeri, der både sælger sine varer i SuperBest, Netto og 7-eleven tog kampen op mod fødevareregionen og klagede over rapporten. Det fører automatisk til en politianmeldelse, hvorefter overskriften kom til at hedde »Økologisk mejeri politianmeldt« på bt.dk.

Tåbeligt
Øllingegaard gik ind i sagen, fordi de følte sig uretfærdigt behandlet af fødevarestyrelsen, men de skulle bare have klappet hælene sammen og gjort honnør for myndighederne, mener professor John Thøgersen med speciale i økologiske fødevarer og markedsføring fra Handelshøjskolen i Århus.

- Det er fuldstændig tåbeligt at gå ind i en diskussion med fødevareregionen. Denne sags betydning for mejeriet er meget afhængig af, hvor meget den bliver eksponeret, og når Øllingegaard går ind i diskussionen, så holder de gryden i kog. Og jo længere, de holder gryden i kog, jo større eksponering får sagen, siger John Thøgersen.

Kritikpunkterne i Fødevareregion Øst' rapport er blandt andet, at de ydre forhold ikke er rengjort godt nok. Det har Ølligegaard modsvaret ved at sige, at det ikke har nogen betydning, at der er lidt snavs, fordi hele produktionen foregår i et lukket system. Det er et fint argument, men man skal ikke bruge det for at forsvare, at der har været beskidt, mener John Thøgersen, der derfor kommer med et alternativ til, hvad de skulle have svaret, da B.T. ringede med den møgbeskidte sag.

- Alternativt kunne de have sagt, at »vi er blevet gjort opmærksom på, at rengøringen af de ydre ting ikke er optimal, det har ingen betydning for vores produkter, da det hele foregår i et lukket system, men vi vil selvfølgelig fremover sørge for, at det kommer i orden«. Så havde der ikke været mere at skrive om, siger professoren.

Læs også