Midtjysk planteskole trodser finanskrisen med Fair Trade

JULETRÆER: Bols Forstplanteskole i Brædstrup har med succes koblet sig på Fair Trade-bølgen. De seneste års vækst i salget af Fair Trade produkter gælder også indenfor juletræsproduktionen.

Udsåningen af juletræsfrø er ved at være i mål. På Bols Forstplanteskole i Brædstrup i Midtjylland glæder man sig lige nu over, at man tilbage i 2007 satsede på produktion af juletræsfrø og planter med det bæredygtige Fair Trade stempel.

Internationale tal viser nemlig en fortsat vækst i salg af Fair Trade produkter, selv om finanskrisen de seneste år har raseret. Alene i perioden 2007 – 2009 er salget af Fair Trade produkter i for eksempel Storbritanien steget fra 493 til 799 millioner pund.

- Den økonomiske krise har heldigvis ikke påvirket forbrugernes lyst til at investere i Fair Trade. For os er det vigtigt, at vi kan drive en sund forretning, samtidig med at det sker ud fra bæredygtige principper. Det gælder hensyntagen til retfærdig handel, miljø og arbejdsforhold ved indsamling af frø i Georgien, siger Marianne Bols, indehaver af Bols Forstplanteskole.

Investeringsfond i ryggen
På den midtjyske planteskole har der i en årrække været fokus på Fair Trade, og nu glæder man sig over, at der for alvor kan tænkes langsigtet i Georgien – Europas fattigste land. Det er nemlig lykkedes at sikre sig en 10-årig forpagtningsaftale på tre af jordstykkerne i den attraktive Ambrolauri/Tlugi-proveniens, som Georgiens Økonomi – og Udviklingsministerium i 2009 sendte i udbud.

- Det særligt interessante ved aftalen er, at Investeringsfonden for Udviklingslande er medinvestorer med en finansiering af 50 procent af den totale investering, siger Marianne Bols.

Baggrunden for Investeringsfonden for Udviklingslandes engagement med Bols Forstplanteskole er, at det fremviste forretningskoncept, produktionen og salgsprognoserne i hele projektet hænger sammen.

- Vi betragter det som et stort skulderklap, at Investeringsfonden for Udviklingslandene har valgt at indgå i projektet sammen med os. Vi ved, at der stilles store krav for at blive godkendt i dette regi, og vi er naturligvis stolte over, at vores hidtidige arbejde, viser sig at bære frugt, siger Marianne Bols.

- Vores formål er at skabe udvikling i de fattigste lande på et kommercielt grundlag, og det lever det her projekt meget fint op til, fordi det både skaber udvikling i Georgien og bidrager positivt til den danske virksomhed, siger senior investeringsrådgiver i IFU Jacob Klingemann.

Mere end 90 procent af alle juletræer, der sælges i Europa, dyrkes af frø fra Ambrolauri/Tlugi-proveniens i Georgien. Bols Forstplanteskole tegner sig for 25 procent af den samlede frøproduktion til det europæiske marked. Læs mere på www.fairtrees.dk.

Læs også