Kartoffel-DM forblev på Fyn

DANMARKSMESTERSKAB: Jan Østergård Jensen fra Otterup blev ny danmarksmester i dyrkning af frilandskartofler.

Som følge af den lange vinter og det kolde forår, var der i år kun fire finalister i Danmarks Kartoffel Råds officielle danmarksmesterskab i dyrkning af frilandskartofler, der i år blev afholdt for 12. gang - fredag den 7. maj.

Ikke desto mindre var konkurrencen hård, og der var helt bogstaveligt tale om »tæt løb«, da kun 1,7 gram skilte finalens 3.- og 4.-plads.

Tre af finalisterne var fra Fyn og en fra Sønderjylland. Og de fynske kombattanter var - ligesom sidste år - så ubeskedne at sætte sig på de tre første pladser, som blev honoreret med pengepræmier fra Landbrug & Fødevarer.

Strenge regler
Efter den reglementerede opgravning af kartofler hos de fire finalister, som blev overvåget af kyndige kontrollører fra Danmarks Kartoffel Råd, fandt den officielle vejning af de opgravede kartofler og den efterfølgende præmieoverrækkelse sted på de danske jord-til-bord-uddannelsers højborg, Kold College i Odense.

Ifølge konkurrencereglerne skal deltagernes kartoffelbed rumme mindst 20 planter, som har været i jorden i mindst 40 dage. Kontrollørerne udpeger syv kartoffelplanter, der opgraves under kontrol, kartoflerne børstes rene for jord og anbringes i en særlig pose, der plomberes og medbringes til den officielle vejning. Den finalist, hvis kartofler vejer mest, er danmarksmester.

Hård konkurrence
Dette års danmarksmester blev Jan Østergård Jensen, Otterup, med 1941,6 gram kartofler. Nummer to blev Regner Madsen, Helnæs, med 1806,1 gram. På trediepladsen kom Mads Madsen, Jersore, med 1502,5 gram - som nævnt blot 1,7 gram foran den fjerde finalist, Dan Pedersen, Vojens, hvis kartofler blev vejet til 1500,8 gram.

Danmarksmesteren, Jan Østergård Jensen, blev hædret med Danmarks Kartoffel Råds vandrepokal, diplom og blomster samt en check på 4.000 kroner. Til nummer to og tre var der henholdsvis 1.500 kroner og 1.000 kroner.

Kartofler til Dronningen
Traditionen tro blev vinderkartoflerne, der var af den danske sort Hamlet, straks efter finalen emballeret i en særlig værdipostsæk fra Post Danmark.

Sækken blev plomberet af postmester Mette Gøhns, Odense Syd, hvorefter overpostbud Karsten Kjær, Odense Syd (Dalum), sørgede for at transportere kartoflerne til Hendes Majestæt Dronningen, så de lækre forårsbebudere samme aften kunne nydes af den kongelige familie.

Læs også