Søerne fungerer meget bedre på expandat

Et skift fra pelleteret foder til expandat fra Vestjyllands Andel, betød en halvering i sodødeligheden hos en svineproducent i Give.

På den første rigtige forårsdag, hvor arbejdet i marken så småt gik i gang, besøgte Effektivt Landbrug, Gråbjerggård ved Give. En ejendom med i alt 725 søer, salg af 18.000 30 kilo´s grise og opfedning af 2.000 slagtesvin, som ejes og drives af Kirsten og Michael Reisenhus. Her bor de med deres fire børn på henholdsvis 10, 8, 5 og 3 år.

Ud over Gråbjerggård ejer de endnu en ejendom, hvor slagtesvinene fedes, og et par kilometer væk ligger Skoldinggård, som de har i forpagtning, og her går de 225 af søerne.

- Samlet driver vi 225 hektar jord, og al kornet fodres op på hovedejendommen, hvor vi har hjemmeblanderi, fortæller Michael Reisenhus, som tager imod foran det nybyggede stuehus.

Han købte Gråbjerggård, samt ejendommen med slagtesvinene for 11 år siden som 26-årig, og har siden 2007 haft Skoldinggård i forpagtning.

- Vi har i dag fire mand ansat foruden Kirsten og mig, og de har hver deres ansvarsområde som afdelingsledere. Jeg fungere selv som driftsleder i stalden, og hjælper lidt til over det hele, hvor der er behov, siger Michael Reisenhus og tilføjer:

- Jeg synes det er sjovere at gå ved grisene end at sidde på kontoret.

Problemer
I stalden på Skoldinggård har det dog ikke altid været lige sjovt at arbejde.

- Siden jeg fik gården i forpagtning den 1. januar 2007, har jeg købt færdigfoder til de søer der er på den ejendom og i modsætning til hovedejendommen her, hvor vi har hjemmeblanderi, så har søerne bare ikke fungeret optimalt, fortæller Michael Reisenhus.

Her oplevede man stressede og blege søer, gaspustere og mavesår. Søerne døde i løbet af ingen tid, uden forvarsel. Og poltene havde en del øresut og flankebid.

- Det var i de sidste 14 dage, hvor søerne var i farestalden, og hvor de åd allermest, at de fleste døde som gaspustere, siger Michael Reisenhus og fortsætter:

Man turde jo slet ikke, at fodre dem så hårdt, for vi vidste jo, at de kunne risikere at dø.

Der er 150 søer i farestalden på Gråbjerggård på hjemmeblandet foder og 60 søer i farestalden på Skoldinggård, hvor man hidtil havde anvendt pelleteret færdigfoder, og det var kun på Skoldinggård at søerne døde.

Expandat fra VA
- Jeg fik øjnene op for expandat foder fra Vestjyllands Andel, fordi det næsten ligner det vi laver hjemme. Jeg var dog noget skeptisk over for, hvorvidt det var til at få ud af siloerne, siger Michael Reisenhus, der alligevel kom på andre tanker.

- En dag hvor jeg igen var nede, og hjælpe med at slæbe to døde gaspustere ud, da var jeg altså villig til at prøve alt, og prøvede så med en lille slat ekspandatfoder, fortæller han og tilføjer:

- Jeg var jo ligesom alle andre - jeg gider ikke bøvle med foderanlæg.

Michael Reisenhus har dog slet ikke haft problemer med foderanlægget, selv om det måske kan være en anelse sværere at få til at falde ned i siloen, men han har kørt med expandat lige siden - og har ikke fortrudt.

Han har nu kørt med det nye foder, Diebyg Expandat, fra Vestjyllands Andel siden 1. september 2009 og dødeligheden på Skoldinggård er faldet fra 12-14 procent til 6-8 procent.

- Antallet af grise pr årsso er i øvrigt steget fra 27,5 til 28,5 og faringsprocenten for gylte ligger nu helt oppe på 97,8 procent, fortæller Michael Reisenhus og fortsætter:

Søerne går heller ikke længere i stå på samme måde. De har langt bedre ædelyst og hvis de alligevel går i stå, så går det langsommere - der levnes bare lidt mere i krybben og man kan nå at regulere i tide.

På Skoldinggård oplever man desuden at møgets konsistens er blevet bedre og så er mælkeydelsen steget og dermed også fravænningsvægten.

- Vi fravænner ved 30-32 dage og gennemsnitsvægten er på 8,5 kilo. Det er jo klart at de malker mere, når de kan æde mere, siger Michael Reisenhus og påpeger, at problemer med tynde søer og skuldersår jo samtidig er minimeret væsentligt.

Poltene er anderledes
Alle poltene går også på Skoldinggård og de får også expandat nu - helt fra de vejer 30 kilo.

- Til at starte med, fik poltene pelleteret foder fra Vestjyllands Andel, men det gav ingen forandringer i forhold til, da de fik foder fra den konkurrerende leverandør. De var fortsat stressede og opførte sig virkelig mærkeligt, fortæller Michael Reisenhus.

Hos Vestjyllands Andel fik man så ændret polteblandingen, så samme blanding kunne leveres som expandat.

- De fungerer bare helt anderledes nu på det samme foder, men som expandat. Der går en måned endnu, så har poltene fået det hele vejen fra 30 kilo og frem til faring, siger han og forklarer, at poltene fodres efter ædelyst indtil 55 kilo og efterfølgende restriktivt frem til løbning.

- Vi har også prøvet med expandat til smågrisene, men det er vi gået fra igen, for det var lidt svært at regulere foderkasserne, så der ikke var foderspild, påpeger han.

Tæt på hjemmeblandet
- Det her foder er det tætteste man kommer på hjemmeblandet foder og jeg er overbevist om, at i fremtiden, så er mange svineproducenter hjemmeblandere eller på lignende expandat som det her, lyder det fra Michael Reisenhus.

Han mener, at folk ofte vælger det fra, fordi de - ligesom han selv var - er bange for problemer med siloer og foderanlægget. På Skoldinggård har man udendørs glasfibersiloer med 40 graders bund og her er der ingen problemer.

- Det man skal være opmærksom på er, at det kræver flere fodringer for at de får samme antal foderenheder, for det vejer ikke så meget og fylder derfor også mere - hvilket man også skal huske, når man bestiller, understreger Michael Reisenhus, som nu fodrer tre gange om dagen i farestalden.

- Der er jo ikke tale om den samme type expandat som der kom på markedet for år tilbage. Det var jo det rene mel, uden struktur og det fungerede jo ikke, påpeger han.

Han lægger i øvrigt ikke skjul på, at han er meget tilfreds med rådgivningen fra Vestjylland Andel.

- Jeg vil gerne rose VA´s svineteam for at gå efter grisenes velbefindende og ikke en hel masse hokus pokus, siger Michael Reisenhus, der ellers ikke tidligere har fået foder fra dem, og han fortsætter:

Jeg ved ikke, hvordan jeg skal forklare det, men jeg synes man kan mærke, at de hos VA har det godt, hvis det går godt for os. Der bliver reageret med det samme på feedback og de er utrolig omstillingsparate. Vi fortsætter i hvert fald med det her, så længe prisen er til at betale og matcher den notering vi får.

 

Læs også