Katastrofe-år for svinebruget

ÅRSMØDE: Efter et katastrofalt 2008 havde svineproducenterne set frem til et langt bedre 2009 – men tallene er stadig røde på bundlinjen, noterede formand for Syddansk Svinerådgivning, Jørgen Gram, i forbindelse med årsmødet i Rødekro.

- Vi havde håbet at 2009 ville blive bedre i regnskaberne, og det er de nok også blevet – men ikke nok til de røde tal forsvinder. Hvordan 2010 bliver, kan vi jo af gode grunde kun gisne om, men en væsentlig udgift, nemlig renten, er i hvert fald med os, sagde formand for Syddansk Svinerådgivning, Jørgen Gram, i forbindelse med rådgivningsvirksomhedens årsmøde, der blev holdt på S.I.-Centret ved Rødekro.

Men Jørgen Gram ser kun en vej for svinebruget, hvis det skal klare sig fremover:

- Hvis vi skal overleve på sigt, og for mange er det op over, så skal vi simpelthen have noget mere for vores produkter. Og jeg har meget svært ved at se, hvad de kære indkøbere fra de forskellige supermarkedskæder har ud af at presse priserne i bund, hele tiden. Når man handler, skal der helst være to tilfredse parter bagefter. Hvis den ene hele tiden bliver trynet, så får det ende, sagde Jørgen Gram, der samtidig slog fast, at danske svineproducenter hverken kan eller vil blive ved med at sælge til under fremstillingsprisen.

- Problemet er bare, at når vi peger på nogen, så peger der jo også nogle fingre mod os selv. Er vi gode nok til at sælge vores produkter?, spurgte Jørgen Gram, med direkte henvisning til Danish Crown.

Kritik af fagbevægelse og politikere
I forbindelse med sin beretning langede Jørgen Gram også ud efter både fagbevægelsen samt Axelborg og Christiansborg for en manglende støtte og opbakning til landbruget.

- Jeg kan godt være lidt skuffet over fagbevægelsen, at de ikke støtter os noget mere. Vi kan jo bare se, hvor mange der er blevet fyret eller sendt på deltid, fordi landbruget er i knæ, sagde Jørgen Gram, der samtidig efterlyste mindre forskel i konkurrencevilkårene herhjemme og i forhold til specielt Tyskland, men også andre lande i EU, der aktivt støtter det lokale landbrug.

Samtidig understregede Jørgen Gram, at miljøgodkendelserne stadig er en stopklods for landbruget, ligesom de grønne organisationer, ifølge formanden, også gør hvad de kan for at forhale landbrugets udviklingsmuligheder.

Jørgen Gram stopper efter eget ønske og 12 år på posten som formand for Syddansk Svinerådgivning.

- Det har været 12 spændende år som formand – de sidste to år har til tider været lidt for spændende, sagde den afgående formand for de omkring 100 fremmødte.

Læs også