Politikerne er fuldstændig ligeglade med landbruget

Fløjlshandskerne var byttet ud med boksehandskerne, da LRØ i går afholdt deres fælles årsmøder. Grønne vækst-omkostninger og restriktive vandplaner, er politisk dårlig medicin til et økonomisk sygt landbrugserhverv, lød kritikken.

Man sparker vel ikke på et erhverv, der i forvejen ligger ned. Og da slet ikke når det udgør så stor del af eksportindtægterne, som det gør i Danmark. Ikke desto mindre var det netop, hvad kritikken af regeringen og Folketinget især handlede om, i forbindelse med gårsdagens LRØ-årsmøder indenfor planteproduktion, svineproduktion, kvægproduktion og økonomi, der blev afholdt på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens.

Kritikken var især skarp fra formand for LRØ´s planteproduktionsudvalg, Hans Henrik Mols Hansen, der i forbindelse med sin beretning, kom ind på de mange ekstra omkostninger, politikerne lægger op til for landbruget.

Ikke mindst den massive, og ifølge Hans Henrik Mols Hansen, urealistiske plan om reduktion af kvælstofudledningen, fik hårde ord med på vejen.

Han forklarede det med, at mens 9.000 ton kvælstof er defineret omkring blandt andet ingen bearbejdning i forårssåede afgrøder, forbud mod pløjning af fodergræs, efterafgrøder, randzoner, våde enge og andre tiltag – så mangler stadig 10.000 ton »at få sat navn på« for at nå de 19.000 ton der i forbindelse med grøn vækst er sat i forbindelse med vandmiljøet, ud af i alt 41.000 ton reduktion.

Alt i alt en umulig opgave, der hvis den alligevel gennemføres ifølge Hans Henrik Mols Hansen, vil sende landbruget ud i endnu dybere krise.

Landbrugskrise preller politisk af
I en tid med historisk dårlige tider for landbruget kunne mange godt bruge et aktivt politisk udspil, for at klare det eksporttunge erhverv gennem krisen.

- Politikernes svar er Grøn Vækst med øgede omkostninger. Christiansborg er fuldstændig ligeglade med landbruget, til trods for at vi er det land i EU, hvor landbruget udgør den største økonomiske del, sagde Hans Henrik Mols Hansen, der forudser at Grøn Vækst vil betyde milliontab i landbruget.

Både Hans Henrik Mols Hansen og formanden for LRØ´s Svineproduktionsudvalg, Henrik Buhl, mener det mere end nogensinde er vigtigt for landbruget at stå fast i de politiske forhandlinger.

- Lige nu virker det mest som om vi får en masse omkostninger smidt i hovedet, konstaterer Henrik Buhl, der i sin beretning især skelede til de lang mildere politiske vinde syd for grænsen, og de generelt langt bedre rammevilkår tyske landmænd har i forhold til deres danske kolleger.

Godt 200 var møde op til årsmøderne i LRØ, hvor årets tema i forbindelse med eftermiddagens fællesarrangement var »Landmanden som energileverandør« samt økonomisk indlæg fra Finansbanken omkring aktiemarkedet.

Læs også