Bemærkelsesværdigt mange bygninger kollapset efter snetryk

Der er også undren over, at flere landbrugsbygninger med kun et par år på bagen ikke kan stå for snetrykket, fra landbrugsdirektør i Topdanmark.

Vinteren har været hård ved landbrugsbygningerne i Danmark.

Flere steder har snetrykket nemlig været så stort, at det har fået bygningerne til at kollapse. I Topdanmark har man ind til videre haft 90 sager. Heraf er de syv så alvorlige, at der bliver tale om erstatninger i millionklassen.

Det fortæller landbrugsdirektør i Topdanmark, Lars Simonsen.

- I lidt under halvdelen af de 90 sager, der er der tale om minkhaller, hvor man kan sige, at det er helt oplagt, da de er mere skrøbelige, men vi har også flere sager, hvor der er tale om nyere byggerier, siger han.

Han fortæller som eksempel, at man har en sag, hvor byggeriet kun er tre år gammelt, og en sag hvor bygningen kun er 8-9 år gammel.

- Det er jo ikke gamle faldefærdige bygninger. Det er moderne staldbyggerier. Det er bemærkelsesværdigt, og det undrer alle. Med det, trods alt, lette snefald, der har været, der skal bygningerne kunne stå i mod det her, siger Lars Simonsen.

Måske fejlkonstruktioner
Han fortæller, at med de regler der er lavet, der burde bygningerne være gode nok til at kunne modstå det sne, som der er faldet over Danmark henover nytåret. Topdanmark har også tre sager, hvor de direkte er inde at undersøge, om det er fejlkonstruktioner i byggeriet, der er årsag til skaderne.

- Fejlkonstruktioner kan være mange ting. Det kan være helt fundamentalt, at der er nogle beregninger, som viser sig ikke at holde stik, så bygningerne ikke lever op til det byggeregulativ, der måtte være, siger Lars Simonsen.

Derudover fortæller han, at fejlkonstruktionen også kan være opstået i forbindelse med opførelsen af bygningen. Hvis det er tilfældet, så er der tale om individuelle sager, men hvis det er tilfældet, at det er fejlberegninger, så er der grund til at være bekymret.

- Så kan man godt perspektivere det og sige, er der så andre identiske byggerier, der er i fare for at falde sammen, når det nu senere bliver tø-vejr eller når der næste år falder sne, siger Lars Simonsen.

I de tilfælde af fejlkonstruktioner vil Topdanmark gå efter entreprenøren af bygningerne, når der skal gives erstatning. Landbrugsdirektøren lover at holde landmænd skadesløse i de tilfælde.

Fjern sneen
Det er først hvis bygningerne kollapser og landmanden ikke har gjort noget for at få fjernet sneen, at man risikerer ikke at få nogen erstatning.

Han tror dog på, at vi har set toppen af skader på grund af snetryk, men vil dog ikke afvise, at der godt kan komme flere i år.

- Jeg tror vores kunder har fået fjernet meget af det sne, der ligger, siger Lars Simonsen.

Læs også