Formandens sidste advarsler

Formand for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen, advarede om risikoen for dyreaktivister med skjult kamera i danske svinestalde, og opfordrede medlemmerne til at holde moralen høj.

Ved Danske Svineproducenters generalforsamling i Fredericia i går advarede formanden, Torben Poulsen, mod risikoen for, at aktivister også en dag står med skjult kamera i de danske svinestalde.

- Med rettigheder følger også pligter, og når man som os arbejder med dyr, er der ikke meget plads til at træde ved siden af, sagde han.

- Hvis nogen er i tvivl, kan de bare spørge pelsdyravlerne eller de svenske svineproducenter, som allerede har haft besøg i deres stalde af dyreværnsaktivister med skjult kamera, pointerede han.

Hold fanen høj
- Det, vi kan lære af de andre er, at vi skal være hurtigere på aftrækkeren, lød det.

De billeder, der brændte sig fast på nethinden, var ikke svineri i stierne eller manglende strøelse, men derimod billeder af grise, som burde have været aflivet for lang tid siden, og døde grise som ikke var fjernet.

- Sørg for nu for, at de billeder ikke kan tages hjemme hos nogen af jer, opfordrede Torben Poulsen.

- Det er både dyrt og dumt at fodre grise, som alligevel ender hos DAKA. De skal aflives og fjernes, inden man kan holde fyraften - også selvom man ikke forventer at få besøg af dyreværnsaktivister med rullende kameraer, pointerede formanden.

Ros til minkavlerne
- Jeg synes, det var forfriskende at se minkavlerne gå til modangreb på TV2’s Operation X, men omvendt er jeg ikke i tvivl om, at rettidig omhu ude i besætningerne havde været et endnu bedre værn mod udsendelsen. I bedste fald var den slet ikke blevet til noget, lød det fra formanden, som kom med endnu en advarsel til sine medlemmer:

- Vi har endnu ikke haft besøg af skjult kamera i staldene, til gengæld har vi været i medierne med vores medicinforbrug.

Spar på krudtet
- TV-avisen bragte mellem jul og nytår en udsendelse om stigningen i vores medicinforbrug i perioden 2001 til 2008. Vi må desværre forberede os på, at også tallene for 2009 peger i den gale retning.

Derfor opfordrede Torben Poulsen til, at den lille gruppe producenter, der tegner sig for en meget stor del af forbruget, måske »sparede lidt på krudtet«.

Ifølge formaden er Fødevarestyrelsen opmærksom på, at der i nogle besætninger ordineres den samme mængde antibiotika til vandmedicinering måned efter måned.

- Det er den slags observationer som kan udløse generelle stramninger, advarede formanden.

Køb dansk
- Antibiotikadiskussionen vil blusse op med jævne mellemrum, uanset hvor lavt et forbrug vi har i Danmark i forhold til vore naboer. Dyrlægeforeningen skræpper op for at sikre deres medlemmer arbejde, og forskerne synger med for at sikre deres bevillinger, sagde formanden, og konstaterede, at langt større trusler mod folkesundheden tilsyneladende betragtes som flintrende ligegyldigt.

- Omverdenen ved godt, at hvis man lægger vægt på dyrevelfærd og vil købe svinekød, som er produceret med meget lavt medicinforbrug, så skal man købe dansk, konstaterede han.

Formanden sluttede dog emnet med at påpege, at negativ presseikke  har været svineproducenternes største udfordring i år.

- Tværtimod har omtalen af dansk svineproduktion i medierne i år ofte været præget af forståelse for vores meget vanskelige økonomiske situation, lød nogle af de mest positive toner fra formanden i hans sidste beretning.

Læs også