Fødevarestyrelsen genkender ikke billedet fra Operation X

- Vi har ikke fundet de samme grelle eksempler i vores velfærdskontroller, som man så i programmet, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Det billede, der blev tegnet i Operation X i tirsdags, kan man ikke genkende hos Fødevarestyrelsen.

Det fortæller veterinærdirektør Jan Mousing.

- Vi har ikke det billede generelt set, som det materiale der blev fremlagt på tv. Vi har ikke fundet de samme grelle eksempler i vores velfærdskontroller, siger Jan Mousing.

Han fortæller, at det derfor undrede Fødevarestyrelsen meget, da man blev gjort bekendt med optagelserne.

- Vi gik derfor i gang med en ekstra kontrol, som er startet for nogle uger siden. Den vil kunne sige noget mere om, hvorvidt de forhold, vi har set i programmet, hænger sammen med virkeligheden, siger Jan Mousing.

Foreløbig har man i disse ekstra kontroller fundet forhold, hvor tingene ikke er helt i orden, men slet ikke i samme omfang som i Operation X-udsendelsen, forklarer veterinærdirektøren.

Ændrer praksis
Kritikken af Fødevarestyrelsens hidtidige kontrol har gået på, om kontrolbesøgene reelt er uanmeldte, da tilsynene for det meste foretages samtidig med kontrollen af hegnene omkring minkfarmene.

- Vi laver omkring 800 hegnskontroller om året, og når vi så alligevel er ude at lave de kontroller, så laver vi også ind imellem de uanmeldte velfærdskontroller, Så ja, man kan jo rigtig nok sige, at minkfarmeren ved, at når vi laver hegnskontrol, så er der en risiko for, at han bliver udtaget til en uanmeldt velfærdskontrol, siger Jan Mousing.

Han fortæller dog også, at han stadig mener, at man sagtens kan betegne disse kontroller som uanmeldt, og når tid og kræfter er til det, så laver Fødevarestyrelsen også uanmeldte velfærdskontroller helt uden, at der har været en hegnskontrol.

Anmærkning
- Den kampagne, vi går i gang med i 2010, bliver også rent uanmeldt, så vi slipper for at skulle have den anmærkning hængende over vores kontrol, siger Jan Mousing.

Ifølge en opgørelse, Jyllands-Posten har lavet, har myndighederne fra 2004 til 2008 kun politianmeldt to minkavlere for at behandle dyrene dårligt.

Læs også