Selvfølgelig skal vi behandle øst-praktikanterne ordentligt

Det er dog lige så meget 3F’s ansvar, at østpraktikanterne behandles ordentligt, som det er landbrugsorganisationernes ansvar, siger Niels Jørgen Pedersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

I går kunne DR P4 Sjælland berette om unge østeuropæiske landbrugspraktikanter, der hos landmænd blev udsat for sexchikane, trusler med tæsk med spaden og meget andet.

Handlinger der ikke hører hjemme på en normal arbejdsplads.

- Det er totalt uacceptabelt, de ting som er fremme. Selvfølgelig skal man behandle praktikanterne ordentligt. Det er meget meget vigtigt, fastslår Niels Jørgen Pedersen, næstformand i Landbrug & Fødevarer.

Skuffet over 3F
3F og Landbrug og Fødevarer sidder sammen i et fælles Godkendelsesudvalg, der udsteder praktikgodkendelser til de danske landmænd. Og til næste møde vil det komme op, hvad der skal gøres, for at komme de her problemer til livs.

Niels Jørgen Pedersen er dog lidt skuffet over 3F, der skyder på landbrugsorganisationerne for, at det alene er deres ansvar.

- Det er lige så meget 3F’s ansvar, som det er vores i organisationerne. Det er vigtigt, at man får fortalt de udenlandske praktikanter, at de har muligheden for at klage, hvis de bliver udsat for sådan nogle ting, siger viceformanden.

Masser af succeshistorie
Han understreger, at han ikke mener problemet er så stort, som DR’s historie i går gav udtryk for.

- Langt de fleste steder, er der jo ingen problemer. Der er masser af succeshistorier derude, hvor landmændene har kontakt med gamle praktikanter i mange år efter. I mine øjne, der overskygger de mange succeshistorier, de få negative historier, siger Niels Jørgen Pedersen.

Han fortæller samtidig, at der allerede nu hvert år foretages stikprøvekontrol hos 5-10 procent af praktikantværterne, for netop komme eventuelle problemer til livs.

Læs også