Landbrug på begge sider af Østersøen

MANGE BÆKKE: Med flere forskellige nicheafgrøder og lidt nøjsomhed kan man godt få en levevej ud af et lille landbrug. Men verden er så stort, så stor – så hvorfor ikke også lige købe og sælge jord i Østeuropa?

Jordbærrene slikker sol, mens de hviler på halmen ved gartneriet i Bovrup syd for Aabenraa. I drivhuset står tomater på rad og række, men det er ikke traditionelle sorter, der står derinde.

- Jordbær og tomater er noget ret nyt, som vi er begyndt med. Og tomaterne er lavet af lettiske frø, vi har fået. De skulle give mange, gode tomater, siger Iver Daabeck.

Da Landbrug Syd besøgte ham for nogle år siden, var Iver Daabeck allerede fanget af interessen for Letland og veletableret på begge sider af Østersøen med jord i Bovrup og Baltikum. Med dengang 100 hektar kunne husmanden fra Danmark med god ret kalde sig landmand i Letland.

2800 per hektar
Siden har Iver Daabeck solgt de 100 hektar i Vestiena, lige inden finanskrisen tog toppen af priserne på den lettiske muld.

- Inden krisen var priserne oppe på mellem ti og tolv tusinde kroner for god muld. Da jeg begyndte med at købe jord derovre i 2002, kunne man købe til 1200 kroner per hektar, fortæller Iver Daabeck.

Med sine egne erfaringer som ballast har han hjulpet andre danske landmænd med at købe jord i Letland. Men da krisen kom, gik jordsalget helt i stå.

- Priserne i Letland er derfor faldet. I dag kan god jord købes for mellem 2800 og 7000 kroner per hektar. Det har fået gang i jordformidlingen igen, siger Iver Daabeck.

I 2006 mødte han lettiskfødte Evija, som han i dag er gift med. Forbindelsen til og interessen for Letland er derfor kun blevet stærkere år for år.

Majs og asparges
Indgangsnøglen til Letland er landbrug og en glødende interesse for at optimere udbyttet af de enkelte afgrøder. Hovedafgrøderne på gartneriet i Bovrup er stadig asparges og sukkermajs, men jordbær, tomater og kartofler hjælper med til at strække sæsonen.

- Vi har fem hektar med asparges, 20 hektar med sukkermajs og en halv hektar med nye kartofler. På den måde kan vi tilbyde kunderne mange forskellige produkter, der kommer hen over en lang periode, forklarer Iver Daabeck.

Asparges og sukkermajsene sælges til så store aftagere som Coop, Supergros, HP Frugt, Prima Frugt og andre.

Resten sælges over disken i butikken i Bovrup – de lettiske gårde kan beses på www. latvija-maklers.dk.

- Men det er altså kun et udvalg af den jord, vi sælger derovre. Der kommer hele tiden nye til, siger Iver Daabeck.

Læs også