En god familie

Landbrug ØST's ærespræmie på Roskilde Dyrskue gik i år til Finn Christensens SDM ko med katalognummer 174.

- Jeg kender alle mine køer seks-syv generationer tilbage, og jeg kan huske dem alle sammen, siger en synligt stolt gårdejer Finn Christensen, da Landbrug ØST kigger forbi gården ved Nykøbing Sjælland for at se den SDM ko, som modtog avisens ærespræmie på det nyligt overståede dyrskue i Roskilde.

Han er ellers vant til det - det med præmierne. Siden Finn Christensen begyndte at udstille sine køer i Roskilde først i 1980'erne, er det blevet til omkring 40 ærespræmier, og han har tænkt sig at fortsætte sejrsrækken.

- Det er en hobby og en sport for mig, og familien følger jo med i det hele. Det er en herlig tradition, men det er jo ikke ferie at være på dyrskue. Og der ligger mange års arbejde bagved, fortæller han.

Dyr ko
Finn Christensens succes er stort set baseret på én »ko-familie«. I 1989 købte han stammoderen til en tredjedel af den nuværende besætning på en auktion i Tjæreborg for den formidable sum af 75.000 kroner.

- Den gang vidste jeg ikke helt, om jeg havde lavet en bommert. Men hun nåede at få syv virkelig gode døtre, så i dag kan jeg sige, at det var en god investering, siger han med et smil.

Den familie er ansvarlig for fire ud af fem af Finn Christensens mange ærespræmier, men den mest overraskende pris kom faktisk på dette års skue, da moderen til den ko, der modtog Landbrug ØST's ærespræmie blev kåret som skuets bedste ældre ko og som den eneste fik forhøjet sit pointtal til 24. Det var lidt af en sensation, da der her er tale om en 7.-kalvs ko.

- Jeg tror aldrig, der har været kåret en så gammel modelko i Roskilde, siger Finn Christensen om sin ko, der dog ikke gider gøre sig til for fotografen denne eftermiddag, men i stedet fortsætter med at æde sit saftige græs.

- Et godt eksteriør ligger til familien, men det er alligevel usædvanligt, at en ko bliver et bedre udstillingsdyr, jo ældre den bliver.

Læs også