Landbrug & Fødevarer vil give god plads til producentforeningerne

BEKYMRET: Formand for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen, tror at den nye organisation, Landbrug & Fødevarer, får svært ved at tale med én stemme.

Formand for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen, forventer at den nye organisation, Landbrug & Fødevarer, vil give god plads til producentforeningerne.

- Problemet er jo, at den nye organisation skal tale med én stemme, men det får den svært ved, mener formanden, der begrunder det med, at de store eksportvirksomheder ikke altid har samme interesser som producenterne.

- Det er også derfor, det af og til slår gnister i Landbrugsrådet i dag, og det kan nok ikke være så meget anderledes, hævder han.

Udfordringen bliver ifølge Torben Poulsen, at afveje de forskellige driftgrenes og branchers interesser, og så melde det ud, der er bedst for helheden. Den proces er svær, men hvis ikke man lærer at mestre den, ender man med en slagkraftig organisation - som ikke vil slå.

- Det kan ikke nytte, at man hver gang skal sætte sig ned og blive enige om, hvad man skal mene, og hvad man skal sige, og det kan jeg godt frygte vil være tilfældet, ligesom det er i Landbrugsrådet i dag.

- Producentforeningernes force er, at vi tør give udtryk for hvad vi mener, sige det, og stå ved det, fastslår han.

- Hvis ikke det samme kommer til at gælde for den nye organisation er missionen mislykket, fortsætter han.

DMA - et misfoster
På den ene side, mener Torben Poulsen, at det bliver spændende at følge den nye organisation, og han er sikker på, at hvis nogen kan løfte opgaven, må det være Michael Brockenhuus-Schack.

På den anden side, håber Torben Poulsen ikke, at dannelsen af Landbrug & Fødevarer bliver en gentagelse af dannelsen af Danish Meat Association (DMA). Det vil han betragte som et skrækscenarie, idet han betegner DMA som et »Misfoster« uden handlekraft.

- Det håber jeg ikke vil gentage sig, siger han.

- Om foreningen kommer til at fungere, vil jo altid for alvor vise sig, når der »bryder krig ud«. Der vil den stå sin prøve, pointerer han.

Læs også