Hvid raps kan give grønnere planteværn

MERE MIILJØVENLIG: Hvid raps kan åbne for et »grønt« planteværn.

Maj måneds rapsmarker skifter muligvis farve fra gul til hvid, hvis planteforædleren Erik Tybirk får held med sin hvidblomstrede raps, som han i øjeblikket laver forsøg med ved Odder mellem Horsens og Århus.

Den hvide vinterraps, som endnu ikke er navngivet, skulle angiveligt have mindre behov for sprøjtning mod insektangreb fra glimmerbøsser, skulpegalmyg og snudebiller.

Idéen med den hvide sort er netop at begrænse den kemiske bekæmpelse af insekter. En randzone af gul raps yderst skal således opfange insektangreb. Metoden synes at være en ganske snedig måde at begrænse insektangreb og sprøjtning.

Den hvide raps er placeret i en gul rapsmark - så fra vejen ser man ingen hvide blomster.

Hvis den hvide vinterraps senere vinder indpas i sædskiftet, skal den også fortsat hegnes og omkranses af gul raps.

- Det er lidt ligesom med en gul regnfrakke. Pigerne er jo også for længst holdt op med at bruge gule bikinier, når de er ved stranden om sommeren, fordi den gule farve netop tiltrækker insekter, siger Erik Tybirk.

Forsigtig optimist
Erik Tybirk har en forventning om at kunne begrænse insektangreb og sprøjtning til en tredjedel. Endnu mangler forsøg i stor skala, men foreløbigt mener han, at hypotesen holder stik. Han er nemlig endnu længere fremme i processen med en hvid vårrapssort, som allerede er på sortslisten.

Andre gode egenskaber ved den hvide raps gør Erik Tybirk forsigtigt optimistisk. Han havde dog håbet, at en af flere ansøgninger om tilskud til tælling af glimmerbøsser var imødekommet.

Læs også