Elendig kødkontrol koster millioner

PENGESPILD: Ny rapport dokumenterer, at omkostningerne er løbet løbsk i kødkontrollen på slagterierne. Godt endeligt at få det dokumenteret, lyder det fra branchens formænd.

I går var en glædens dag for Asger Krogsgaard, formand for Danske Slagterier.

Han er nemlig yderst tilfreds med den uvildige rapport fra revisionsfirmaet Price Waterhouse Cooper, der nu kan dokumentere, hvad han og resten af branchen har sagt i de sidste to år: At omkostningerne til kødkontrollen på de danske slagterier er løbet løbsk.

For eksempel er omkostningerne pr. slagtet svin siden 2006 steget med 4,5 krone.

- Rapporten sætter en stor, tyk streg under, hvorfor vores konkurrenceevne til Tyskland halter. Myndighedernes ligegyldighed i forhold til opgaven er simpelt hen gået for vidt. Den manglende politiske indgriben har simpelthen hakket skive for skive af vores notering, siger Asger Krogsgaard.

I november måned sidste år lavede fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) en handlingsplan om modernisering af kødkontrollen fra november 2008. Her blev der fundet besparelser på 113 millioner kroner. Den nye undersøgelse viser, at mulighederne for besparelser er endnu større.

Fødevareministeren bedyrer i en pressemeddelelse, at hun er klar til at finde pengene.

- Det glæder jeg mig utroligt over, at hun melder klart ud. Nu håber jeg, hun sætter handling bag de ord. Helst hurtigst muligt, siger Asger Krogsgaard.

Vidst hele tiden
I Kødbranchens Fællesråd glæder formand Asger Christensen sig også over den nye rapport. Sammenligner han sig med sine kolleger i Tyskland, kan han nemlig se, at deres omkostninger på kontrollen har været halvt så store som de danske landmænds.

- Nu skal vi have bragt omkostningerne i Danmark ned på det niveau, som man har i Tyskland. Det skal gøres ved, at man retter organisationen til, så det passer. Alle andre steder er der sket tilpasninger og rationaliseringer. Det er bare ikke sket i Fødevarestyrelsen i de sidste to år, siger Asger Christensen.

 

 

Læs også