»De ved ikke, hvad de går glip af«
Der er næsten ingen danskere, der sætter tænderne i hestekød, på trods af at kødet er cirka 50 % billigere end oksekød.
Der er ikke tradition for, at danskerne spiser hestekød mere, men hvis man går bare 50 år tilbage i tiden, var kødet almindeligt på middagsbordet i hjemmene rundt omkring i Danmark.
- Det er synd for danskerne, at de ikke vil smage hestekød, for de véd ikke, hvad de går glip af, siger Henrik Hansen, hesteslagter fra Vipperød.
Han foretrækker selv at lægge hestekød på grillen, når familien skal have en god bøf om sommeren, og han synes, det er ærgerligt, at folk tager afstand fra kødet, selvom de ikke engang har smagt på det.
Hesteslagteri
Henrik Hansen blev uddannet i 1990, og har siden 1997 været selvstændig slagter. Her åbnede han et slagteri i Store Merløse på midtsjælland. Det lå der indtil februar 2006, hvor lokalerne blev for trange, og slagteriet flyttede til de nuværende lokaler i Vipperød ved Holbæk.
Der slagtes 15-20 heste hver torsdag, som er »hesteslagtedag«, og det løber op i cirka 800-1.000 slagtede heste om året. Slagteriet henter heste overalt på østlige øer, og hvis hesteejeren har det bedst med at hesten aflives på stedet, så bliver den det, men de fleste slagtes på slagteriet i Vipperød.
- Man kan få det, som man vil have det, siger Henrik Hansen, men det er da ingen hemmelighed, at det er nemmest at slagte hestene her på stedet, siger han.
Mange hesteejere vælger at sætte hestene i deres egen trailer, og køre dem til slagteriet. På den måde er det hele velkendt for hesten.
- Og det er altså en skrøne, at heste ikke vil gå ind et sted, hvor der lugter af blod, for vi har absolut ingen problemer med at få dem til at gå ind her, fortæller Henrik Hansen. De går stille og roligt ind, og i det hele taget foregår det hele helt udramatisk.
- Men det er uhyre vigtigt, at hesteejeren er lang væk, når hesten slagtes, siger Henrik Hansen og fortsætter, for der er ingen grund til, at det sidste billede hesteejeren har i hovedet, er af hesten, der falder om, idet den bliver skudt med boltpistolen.
Hvem køber kødet
Hestekødet sælges primært til Frankrig og Italien, hvor det er almindeligt at spise det. I Frankrig sælges kødet fra slagterbutikker, som udelukkende handler med hestekød.
Det er meget få supermarkeder i Danmark, der sælger hestekød.
- Der er ikke tradition for, at vi spiser hestekød i Danmark, siger Henrik Hansen, desuden tror jeg, at det har stor betydning, at vi opfatter hestene som kæledyr, siger han.
Den manglende lyst til at spise hestekød kan spores tilbage til middelalderen, hvor det var direkte forbudt at spise hestekød. Hele samfundet var dengang bygget på hestens indsats, den var landbrugsredskab, transportmiddel og ikke mindst var der stor status forbundet med at eje heste.
Ikke kun heste
Det er ikke kun heste, der slagtes på slagteriet i Vipperød. Cirka 5.200 kreaturer og 5.000 får slagtes der årligt. Det giver arbejde til 10-12 faste medarbejdere året rundt.
Fårene slagtes primært i sommerhalvåret, mens heste og kvæg er jævnt fordelt over hele året.
Det er muligt at købe nøjagtig de udskæringer man har lyst til hos slagteren i Vipperød, man kan sågar vælge, hvilken kvægrace man ønsker kød fra.
- Men det er blevet sværere at sælge kødet, fortæller Henrik Hansen. Finanskrisen har betydet, at det er blevet sværere at sælge de dyre udskæringer som eksempelvis mørbrad, og desuden er prisen på huder faldet drastisk, slutter han.