I gamle dage var en fax-kvittering nok som dokumentation for, at Fødevare Erhverv havde modtaget forsendelsen. Eller en kvittering for afsendt e-mail sammen med en kopi af det afsendte.

Det er det ikke længere – i hvert fald ikke i alle tilfælde.

Fødevare Erhverv er nemlig ved at indføre en ny praksis, som strammer gevaldigt op på kravene til dokumentation for indsendte ansøgningsskemaer og andre dokumenter under enkeltbetalingsordningen. 

Udgangspunktet er nu, at kun en postkvittering er sikker dokumentation for, at et dokument er kommet frem. Mens fax og e-mail blot vil indgå i direktoratets vurdering af, om den pågældende forsendelse er modtaget. Det skriver lr.dk.

- Såfremt der både sker ansøgning i papirform og overdragelse af betalingsrettigheder, kræves der to postkvitteringer, for at direktoratet vil anerkende den ene som dokumentation for indsendelsen af overdragelsesskemaer. Det skyldes, at man antager, at den første postkvittering vedrører selve ansøgningen. Derfor vil det være vigtigt at anvende og gemme postkvitteringer for begge indsendelser, lyder anbefalingen fra landskonsulenterne.

Ikke tilfreds
Rent praktisk vil Fødevare Erhverv kunne søge i sit postsystem efter forsvundne dokumenter. Men hvis ikke det kan ses i systemet, at forsendelsen er modtaget, afvises den.

I vejledningerne til enkeltbetalingsordningen gør direktoratet endvidere opmærksom på, at dets it-system ikke kan modtage e-mail, der er større end 10 MB.

E-mail, der er større, afvises, uden der bliver givet besked herom til modtageren.

- Det er ikke en tilfredsstillende praksis, da det netop er i de sager, hvor forsendelsen ikke kan findes i direktoratet, at der er brug for gangbar dokumentation. Landscentret og Dansk Landbrug arbejder på at finde en mere tilfredsstillende praksis, lyder det fra Landscentret.

Indtil videre er det nødvendigt at følge op på, om Fødevare Erhverv har modtaget forsendelsen, hvis ikke du har fået et kvitteringsbrev fra direktoratet inden tre uger.