Renlighed giver resultater
STALDVASK: Erik Løgstrup Jensen fra Sydthy Staldrens er ikke i tvivl om, at høj hygiejne og renlighed giver bedre resultater i stalden.
Erik Løgstrup Jensen, der er indehaver af firmaet Sydthy Staldrens i Boddum, har gennem de sidste 20 år arbejdet med rengøring af stalde og rådgivning i hygiejne. Derfor ved han, at det nytter noget at sætte fokus på området.
- Jeg har set, at det kan gøre dækningsbidraget i stalden op til 30 procent højere, hvis man er bevidst om hygiejnen i det daglige, siger han.
Sydthy Staldrens har opgaver i hovedsageligt svine- og fjerkræstalde men kommer også i kvægstalde og hos foderstoffer, hvor der både rengøres og desinficeres.
I fjerkræstalde er man meget opmærksom på hygiejne, og Erik Løgstrup Jensen mener, at de er et forbilledligt eksempel for mange andre.
- En kylling bliver kun 35 dage gammel i dag, og der er simpelthen ikke plads til sygdom, understreger han.
Risikovurdering
For at optimere sin indtjening gennem en høj hygiejne skal man først og fremmest gøre rent, hver gang man har tømt stalden. Hos fjerkræproducenter tømmer man hele gården.
Erik Løgstrup Jensen opfodrer svineproducenterne til at efterligne det princip mest muligt ved at køre deres produktion i holddrift efter alt ind - alt ud princippet.
Men rengøring alene gør det ikke. Man skal ikke kun gøre rent men også holde rent og hele tiden vurdere risikoen ved de ting, man gør.
- Man skal for eksempel ikke gå ind i stalden og sprøjte grise, lige efter man har stået og rodet med gyllepumpen, siger Erik Løgstrup Jensen.
Skrøne om flyvende bakterier
Risikovurdering af ens egne handlinger og opmærksom på rengøring og hygiejne er en væsentlig del af management i stalden.
- Når man også har styr på det, så skal resultaterne nok komme, men det er en svær øvelse, siger staldrenseren fra Sydthy.
Han oplyser, at 95 procent af de problemer, der opstår i stalden, skyldes de mennesker, der færdes der til daglig, gæster, foder og materialer.
- Bakterier kommer ikke flyvende gennem luften. Det er en skrøne. De kommer af dårligt management, siger han.
Dårligt management kan blandt andet være omkring adgangsforhold til stalden.
- Er man først gået ud af stalden med for eksempel en død gris, så skal man faktisk skifte tøj igen, ellers tager man bakterier med ind i stalden, siger Erik Løgstrup Jensen.
Igen henviser han til kyllingeproducenter, som har en lem, de kan smide døde dyr ud af, så de undgår at komme udendørs.
Kontrol på foderet
Han understreger, at det også er af yderste vigtighed, at der er skarp justits med foderet både i foderlade og stald.
- Man skal sørge for, at der ikke ligger restdynger på gulvet i foderladen. På den måde har mus, rotter og fugle fri adgang til foderet, og man er hurtigt i gang med at inficere sig selv, siger Erik L. Jensen.
Foder, der har kilet sig fast i et hulrum under en krybbe, og som ikke bliver fjernet ved rengøring, er også det rene eldorado for bakterier og en stor smittekilde.
Og så er der lige de foderrester, der ikke er spist op.
- Det skal smides ud, og må under ingen omstændigheder gives til andre dyr i stalden, siger han og understreger, at alt foder, der har været i stalden, skal betragtes som forurenet.
Erik L. Jensen oplyser også, at hvis man hjemmeblander foderet, så skal man være omhyggelig med at få fedttanken rengjort mindst en gang om året.
Den store synder
Bakterierne trives også særdeles godt i staldens vandsystem. Selvom vandet er helt i orden fra forsyningens side, så sidder der ofte mange bakterier indvendigt i rørene.
- Når der kommer vand ind i et rør, der ikke er desinficeret, så eksploderer bakterierne og opformerer sig, fortæller Erik Løgstrup Jensen.
Hvis vandsystemet også bruges til medicin og vitaminer, så skal vandsystemet rengøres med sæbe, for at få alle rester ud af systemet.
- Vandsystemet er en større synder, end mange tror, siger Erik Løgstrup Jensen.
Han understreger, at man skal sikre sig, at der ikke står stillestående vand i rørene i staldafsnit, der ikke bruges.
- Der kommer til at ligge noget halvråddent vand, og det kommer på et tidspunkt rundt i systemet til de andre staldafsnit, siger han.
En vigtig opgave
Det ærgrer Erik Løgstrup Jensen, at man i mange stalde har den holdning til rengøring, at det er den værste opgave, der findes.
- Det er kun fordi, man ikke kender vigtigheden af det, siger han.
Ofte hører han medarbejdere sige, at rengøring ikke har noget at gøre med at passe dyr, som de er uddannet til.
- Men det er jo ikke rigtigt, for hvis der ikke gøres rent, så kan dyrene blive syge, siger han.
Erik Løgstrup Jensen, Boddum, har arbejdet med staldvask og desinficering i mere end 20 år. De sidste 15 år som indehaver af firmaet Sydthy Staldrens der har tre fastansatte og to løsarbejdere.
Han har stort set altid arbejdet med hygiejne og rengøring eller har haft det tæt inde på livet som fisker, på slagteriet i Hurup og som vinduespudser.
Arbejdet med rengøring af stalde blev skudt i gang, da han fik en opgave med at rengøre en kyllingefarm.
- Det første år tjente jeg kun til at købe udstyret, fortæller han med et smil.
Rådgivning
Rengøringsopgaven på kyllingefarmen satte gang i tingene, og Erik Løgstrup Jensen fik blod på tanden. De næste fem år kørte han som underentreprenør for et andet rengøringsfirma, inden han i 1993 startede Sydthy Staldrens.
- Det er spændende at løse problemer ved at ændre på bakteriefloraen i en stald. Det blev jeg hurtigt bidt af, siger indehaveren, der også bruger meget af sin tid på rådgivning i hygiejne, rengøring og management ude i staldene.
Han oplever, at der kommer større og større fokus på rengøring og hygiejne. Derfor er der også flere og flere, der gerne vil betale et firma med den rigtige viden og de rigtige kundskaber for at rengøre deres stald.
Vejledning i den daglige hygiejne og efterfølgende opfølgning fylder derfor efterhånden en del i firmaet.
En af de større rådgivningsopgaver var på en tysk foderstof, der skulle godkendes som foderleverandør til Danmark for Rose Poultry i Vinderup.
Individuelle aftaler
Virksomheden har både faste aftaler med kunder, men kører også ud til saneringer, hasteopgaver og andet.
Aftalerne laves individuelt, så de passer til den enkeltes behov. Nogle steder både vasker og desinficerer Sydthy Staldrens, og andre steder klarer de desinficeringen, efter landmanden selv har gjort rent.
Sydthy Staldrens har fire servicevogne, der er fuldt udstyret med rengøringsartikler, højtryksrensere, gaskanon og vaskerobotter. Derudover har de specielle, elektriske vaskevogne, der er meget arbejdsbesparende og samtidig letter det hårde, fysiske arbejde.
Der er mulighed for at leje en medarbejder som vaske-vikar, og man kan også købe rengørings- og desinfektionsmidler hos Sydthy Staldrens.