Nu kører det i Blans

TEKNIK: Medarbejderne på Danish Crowns slagteri kommer til at spare i tonsvis af løft, når robotterne er kørt ind.

SLAGTERI: Ny hal sikrer, at det ikke længere er nødvendigt at køre kødet til udbening på andre afdelinger - medarbejderskaren øges de kommende måneder.
Et slagteri kan ikke brænde. Det var nok tanken for de fleste, inden storbranden ramte Danish Crowns slagteri i Blans ved Sønderborg. Omkring 10.000 kvadratmeter udbrændte, men nu er slagteriet godt på vej til at være oppe på fuldt blus igen.

De 10.000 kvadratmeter er ikke alene genopført - der er også udvidet med 6000 kvadratmeter, og samlet set er slagteriet nu i en bedre stand end før branden, men der går endnu nogle måneder, inden hele herligheden med noget af den nyeste teknologi på området er helt på plads.

Den nye skærehal er netop taget i brug, og en masse kørsel kan nu stoppe:

- Siden branden er det meste af udbeningen foregået på vores afdelinger i Rødding, Skærbæk og Nykøbing, så nu slipper vi for en masse kørsel, fortæller fabrikschef Ole Carlsen til Landbrug Syd.

Med ibrugtagningen af de nye faciliteter vil antallet af medarbejdere også løbende skulle udvides.

- Vi tager folk ind i december og januar, og inden påske, hvor vi gerne skal være helt oppe at køre, vil der være brug for yderligere 200 medarbejdere, forklarer Ole Carlsen.

Nogle af de medarbejdere er folk, der blev nød til at blive placeret på andre afdelinger efter branden, og i nærheden af de 100 ansatte på det nu lukkede slagteri i Vojens har udtrykt ønske om at komme til Blans, men nogle af dem kan have fundet andet arbejde i mellemtiden

56.000 om ugen
Netop på dagen for branden var Danish Crown klar til at udvide antallet af svineslagtninger i Blans til 56.000 om ugen. Det blev der sat en pludselig stopper for, men antallet af slagtninger er jævnt stigende igen:

- I øjeblikket slagter vi 49.000 svin om ugen, men vi forventer at være oppe på 52.000 til jul og så oppe på de 56.000 til påske, lyder det fra Ole Carlsen, der så også kan sige velkommen tilbage til nogle af de medarbejdere, der fortsat arbejder på afdelingen i Horsens.

Hele branden i Blans og den efterfølgende genopbygning/udvidelse for 700-800 millioner kroner sikrer et moderne slagteri - noget af det er mere moderne end på storslagteriet i Horsens.

Det nye pakkeri hos Danish Crown i Blans ved Sønderborg er taget i brug, men endnu er tilliden til medarbejderne større end til robotteknologien. Derfor står seks splinternye robotter foreløbig stille - bortset lige fra de folk, der tester og tester, så robotterne vil arbejde lige så sikkert som medarbejderskaren.

- Det bliver spændende at få vores automatiske palletering op at køre, men der går endnu nogle uger, inden det sker. Der skal køres en masse test, og i den tid lader vi vores medarbejde sikre den rigtige pakning, lyder det fra fabrikschef Ole Carlsen.

Dermed skal medarbejderne i endnu et stykke tid have fat i alle kasser og læsse dem på paller, men inden længe slipper de for at løfte de mange tons kød, og det giver ikke kun besparelser i »løfteriet«.

- De seks robotter vil spare os for 12 medarbejdere, fortæller Ole Carlsen videre.

Allerede inden branden i 2006 overvejede Danish Crown at lave et nye pakkeri i Blans, og det arbejde blev så fremskyndet, og det er primært det, der gør forskellen i antal kvadratmeter - der brændte 10.000 kvadratmeter, men der bygges 16.000.

Læs også