Lille, lokal og levende

UDVIKLING: Manna Traktor og Maskinforretning har løbende udviklet sig i de 27 år, Kaj Kristensen har været ved roret. Der satses på tæt kontakt til kunderne.

Kaj Kristensen har drevet Manna Traktor og Maskinforretning siden 1981.

- Vi er et lokalt supplement til de store, siger han, der har 10 ansatte på lager, i butik og på værkstedet.

Kaj Kristensen står selv for salget. Der sælges Lamborghini og Same traktorer, Amazone til jordbehandling og sprøjtning samt Krone til alt i græs, lige som der forhandles gylleudstyr.

- Dengang vi startede, havde vi en radius på 20 kilometer for at have kunder nok. Nu har vi en radius på over 100 kilometer, siger Kaj Kristensen, der glæder sig over en fast kundekreds, hvor der hele tiden også kommer nye kunder til.

- Prisen på en traktor betyder meget for en handel, men det er ikke uvæsentligt, at man som forhandler er tæt på, så kunderne er sikre på en hurtig service, siger Kaj Kristensen og tilføjer:

- Kvaliteten af de traktormærker vi sælger, er i top og de kan konkurrere prismæssigt.

Brændstofeffektiv
Kaj Kristensens egen favorit blandt traktorerne er en Lamborghini VTR 165.7. Her kan man spare mange penge i brændstof ved at benytte alle de teknikker, der er i traktoren.

- Og så er den pænere, griner han og fremhæver også kørekomforten i den støjsvage og affjedrede kabine.

- Vi har en kunde, der med den traktor kan pløje med en fem furet plov for under 10 liter i timen, fortæller han.

Instruktion
Når Kaj Kristensen sælger en traktor eller en maskine, følger der instruktion med.

- Vi leverer maskinen ude ved kunden og sætter den i gang derude. Og så bruger vi den tid, der er nødvendig. For nogen er det et par timer. For andre er det en hel dag også afhængig af hvilken maskine, der er tale om. Og derefter kan kunden altid ringe. Det er specielt vigtigt ved sprøjterne, som jo bruges sæson vis. Der er mange, der ringer ved opstarten af sæson to – og det er de meget velkomne til, siger Kaj Kristensen og tilføjer:

- Alle maskiner skal sættes i gang på den enkelte landmands præmisser. Den form har vi succes med.

Montøruddannelse i Tyskland
Også montørerne på værkstedet kommer løbende på kursus.

- Det er vigtigt vores montører ved noget om maskinerne. Krone tilbyder 14 dages kurser i Tyskland, og der har vi også montører med, fortæller han.

- Det er forbavsende nemt at være på kursus i Tyskland, fortæller traktor og landbrugsmaskinmekaniker Per Poulsen.

- Vi har en tolk med, men efter de første to dage taler vi sammen uden problemer, fortæller han.

Lang sæson
Fra 1. april til 1. oktober har Manna Traktorer døgnvagt. Mekanikerne på værkstedet skiftes til at have en uges vagt.

For at servicere kunderne har man tre servicevogne. »Rullende værksteder« kalder Kaj Kristensen dem. For de kan klare langt det meste.

- Vi reparerer så meget som muligt ude ved kunderne. Det er tidsmæssigt besparende, og tid er penge for både landmanden og maskinstationen, siger han og tilføjer, at en skårlægger til to millioner kroner bare skal køre i sæsonen.

- Til de tunge ting, der skal på værksted, råder Manna Traktor over en lastbil, der kan fragte traktorerne til reparation på værkstedet.

Leasing
Op imod 40 procent af handlerne foregår i dag igennem leasingkontrakter.

- Vi har igennem de senere år finansieret flere og flere salg gennem leasing. Det vil sige, at landmanden lejer sin maskine i stedet for at eje den. Kontrakterne løber så over tre til syv år, hvor der betales hver måned. Ved kontraktens udløb betaler landmanden en aftalt slutpris eller afleverer maskinen, fortæller Kaj Kristensen.

Leasingkontrakterne kan fås enten gennem pengeinstitutterne eller et leasingfirma. Den månedlige ydelse kan trækkes fra løbende.

Den betalingsform, der har været almindelig i mange andre brancher, finder således også vej til landbruget.

Læs også