Hver anden gris æder ikke de første 10 timer efter fravænning
En dybere indsigt i grisenes adfærd og ernæringsmæssige behov umiddelbart efter fravænning kan være afgørende for at undgå vægttab, diarré og langvarige produktionsmæssige tab, påpeger internationale forskere.

Stik imod, hvad man måske skulle tro, er de tungeste grise mest anorektiske lige efter fravænning. Først 24-48 timer efter fravænning var næsten alle grise begyndt at æde, lyder det fra forskere. Arkivfoto: Anne Wolfenberg
Fravænningen er en af de mest kritiske faser - hvis ikke den mest kritiske - i en gris’ livscyklus.
Den bratte adskillelse fra soen, flytning til et nyt miljø og sammenblanding med ukendte artsfæller samtidig med skiftet fra soens mælk til plantebaseret foder, gør det vanskeligt for grisene at opretholde et tilstrækkeligt foderindtag.
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men vi vil rigtig gerne tilbyde dig et digitalt abonnement i 30 dage for kun 30 kroner.

Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her