Åbent Landbrug satte besøgsrekord

Flere end 25.000 mennesker valgte at bruge 3. søndag i september på at se på landbrug på Østlige Øer.

Der bliver måske nok færre og færre landmænd i Danmark, men interessen for landbrug vokser til gengæld blandt byboerne. Den konklusion er åbenlys i kølvandet på det storstilede Åbent Landbrug-arrangement, som for 11. år i træk løb af stablen den tredje søndag i september. Alene på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm lagde flere end 25.000 gæster vejen forbi de 22 landbrug, der havde valgt at åbne stalddørene.

- Jeg tror, der er en voksende interesse for at komme ud og se, hvor maden kommer fra, og hvordan dyrene bor. Og så er det en god anledning for landmændene til at se forbrugerne i øjnene, fortæller informationsmedarbejder Lars Bonde Jessen fra Åbent Landbrug, Østlige Øer.

Samarbejder med Zoo
Det flotte besøgstal skyldes desuden, at Åbent Landbrug har gjort en stor indsats for at gøre arrangementet nemt for folk fra storbyerne, mener han. Blandt andet har Åbent Landbrug de seneste tre år haft et tæt samarbejde med Zoo i København, som gennem bladet Zoo Nyt har tilbudt folk med årskort gratis bustransport til tre sjællandske gårde.

- Det er meget unikt for os, fordi bladet udkommer til 50.000 børnefamilier, og det bliver virkelig læst. Der kom 900 tilmeldinger til busturene i løbet af en uge, fortæller Lars Bonde Jessen.

- Folk der ikke har bil, ville for eksempel aldrig kunne komme, hvis vi ikke lavede sådan en ordning. Det er en målgruppe, der gerne vil give deres børn en god oplevelse, fortsætter han.

Svin og kvæg
I år var der også ekstra gode muligheder for at se mere end en type landbrug. Arrangørerne havde nemlig satset målrettet på at lægge en åben svinegård tæt på en åben kvæggård, og flere steder kørte der ligefrem busser frem og tilbage mellem landbrugene, så gæsterne kunne få mere end én god oplevelse på dagen.

Det højeste besøgstal blev registreret på Kærsgård ved Herlufmagle, som er en moderne mælkeproduktion. Her slog Ruth og Hans Neerup Jensen dørene op for fjerde år i træk og tog imod omkring 2.850 gæster.

På landsplan besøgte over 63.000 mennesker i alt 68 gårde.

Læs også