Vask under spalterne øger tilvæksten

(EFFEKTIVT LANDBRUG) I DYBDEN: Et fransk forsøg har vist produktionsfremgang op 4-6 procent ved vask under spalterne.

Vask under spalterne kan give en øget daglig tilvækst i størrelsesorden 4-6 procent. Det viser et forsøg udført af uafhængige franske institut for landbrugsforskning - Institut Scientifique de Recherche Agronomique (INRA).

I forsøget sammenlignede man produktionsresultater hos fravænnede grise, efter grundig vask og desinfektion af henholdsvis vægge og loft samt vægge, loft og gyllekummer.

Ifølge en fransk dyrlæge skyldes forskellen i produktionsresultaterne, at blot tilstedeværelsen af en lille mængde skidt efter vask og desinfektion vil være i stand til at opformere uønskede bakterier, der derved hæmmer grisenes sundhed og produktionsresultater.

- Når der blot er en smule skidt tilbage efter vask og desinfektion, vil uønskede mikroorganismer kolonisere sig meget hurtigt, vurderer franske Julien Sindou, der er teknisk chef ved Lallemand Animal Nutrition.

Han hævder, at opformeringen af de uønskede bakterier kun kan undgås på to måder.

For det første ved at undgå kontamination af miljøet med nogen form for uønskede bakterier. Men det er dog umuligt i praksis, vurderer franskmanden.

For det andet bør man sørge for at de rengjorte og desinficerede områder er koloniseret af en god og kontrollerbar mikroflora, der kan holde de øvrige bakterier i ave. Det kan Lallemands mælkesyreprodukt Manure Pro og lignede produkter formentlig, hævder den tekniske chef.

Læs resten af det store tema om staldrengøring og desinfektion i Effektivt Landbrug Weekend lørdag 31. maj.

Læs også