Rose Poultry klar med øko-kyllinger fra Fyn og Jylland
(EFFEKTIVT LANDBRUG) I maj skal der slagtes 7000 øko-kyllinger i Padborg, og så skal familien Danmark prøvesmage gourmetkyllingerne, inden en kontinuerlig produktion går i gang til efteråret.
At gå fra konventionel drift til økologi tager tid. Dels er der en række forhold og krav, der skal opfyldes, dels skal der opbygges et marked af en vis størrelse for at sikre rentabilitet i produktionen. Rose Poultry, der har slagterier i Vinderup, Brovst og Padborg, vil nu på markedet med økologisk fjerkræ. Man lægger ud i maj, og til efteråret er man klar med løbende forsyninger til danske hjem og restauranter.
- Vi ved, markedet er der, siger key account manager Flemming Højer Sørensen, Rose Poultry. – Vi er nu i gang med at opbygge en produktion, så den efterspørgsel, der generelt er på økologiske fødevarer, også kommer til at omfatte kyllinger.
Sidst i maj tester Rose Poultry slagtelinjen i selskabets afdeling i Padborg, som skal stå for slagtning og bearbejdning af de økologiske kyllinger. Flemming Sørensen oplyser, at man til efteråret er på markedet med økologiske kyllinger, og man tillige forventer at kunne sende økologiske ænder på markedet inden jul.
Rose Poultry er på vej med en aftale med Coop Danmark, så man alle steder i landet har nærhed til de økologihungrende forbrugere, som er vant til at spotte de økologiske varer i Brugsen, Kvickly og Irma.
- Vi vil nok slagte en halv snes tusinde økokyllinger om ugen i to omgange, så vi kan levere ferske friskslagtede kyllinger til vore kunder hele tiden. - Der er tale om en udvidelse af vores forretningsområde, så vi regner bestemt med, at vi får endnu flere forbrugere til at vælge fjerkræ, siger Flemming Sørensen.
Den kontinuerlige produktion af økologiske kyllinger skal sikres af en snes avlere på Fyn og i Jylland, siger Lars Rasmussen, Rose Poultry, der står for aftalerne med landmændene og fjerkræavlerne. Lars Rasmussen har før påske haft møde med en halv snes interesserede avlere og har nu to opdræt af økologiske kyllinger i gang to steder. Der er i dag 3.500 hanekyllinger i økologiske omgivelser hos gårdejer Morten Hansen i Tommerup på Fyn, og 3.500 hønekyllinger vokser sig langsomt slagtemodne hos Frank Boddum i Ølstrup ved Ringkøbing.
- Vi vil gerne i kontakt mede flere mulige opdrættere, så den 25. april holder vi åbent hus hos Morten Hansen i Tommerup og igen den 30. april hos Frank Boddum i Ølstrup, siger Lars Rasmussen til Effektivt Landbrug. Dels kan man se på forholdene de to steder, dels få en faglig snak med erfarne økologer.
Rose Poultry er i dag blandt de mest avancerede fjerkræslagterier i verden. Man producerer omkring 290.000 kyllinger om dagen på tre produktionsanlæg i Vinderup, Skovsgaard og Padborg. Slagteriet i Padborg skal stå for slagtningen af det økologiske fjerkræ, hvor slagtelinjerne indrettes efter de forskrifter, der gælder for økologi.
Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug fredag 11. april.