God kvalitet på Brahetrolleborgskuet

(LANDBRUG FYN) SKUE: Publikumsopbakningen til årets Brahetrolleborg-skue var intakt, selvom antallet af tilmeldte heste i år var lavere end tidligere. Fællesdommeren roste kvaliteten af de udstillede heste.

Rammerne kunne ikke være smukkere, da Brahetrolleborgskuet blev afviklet på Danmarks nok smukkeste dyrskueplads. Skuet løb af stablen i lørdags på plænen imellem Brahetrolleborg Gods’ avlsbygninger og slottet. Oven i de smukke rammer kom, at vejrguderne havde velsignet arrangementet med solskinsvejr og omkring tyve graders varme dagen igennem. Perfekt vejr til afvikling af et af landets mest traditionsrige skuer.

Lidt malurt i bægeret var der dog, da antallet af udstillede heste lå under sidste års niveau. Det skyldtes primært, at oldenborgracen var ramt af stort »hestefald« umiddelbart før skuets start. - Forud for skuet var der tretten tilmeldte oldenborgheste, men desværre kom der fem afbud i sidste øjeblik, og der mødte således kun otte op til bedømmelse, fortæller formanden for Dansk Oldenborg Avls fynskreds, Bjarne Jørgensen.

Til trods for de manglende tilmeldinger var den fynske formand dog godt tilfreds med kvaliteten af de fremmødte heste.

- Jeg er bestemt tilfreds med de oldenborgere, der er til bedømmelse på skuet i år. Specielt vil jeg fremhæve, at vi havde deltagelse af en rigtig god goldhoppe, der opnåede 23 point (Regitze af Toftelundgård, red.).

Ifølge Bjarne Jørgensen oplever oldenborgracen stadig stigende interesse fra ryttere på grund af hestenes rolige temperament og deres kvalitet som sportsheste.

Udover oldenborgerne var også frederiksborgracen fint repræsenteret på skuet. Her gik det helt forrygende for den fynske Hansen-familie, Svendborg. I samtlige af de klasser, hvor familiens frederiksborgerheste deltog, blev det til sejr. Familien vandt fløjen med følhoppen Viddi efter Prins Amadeus Hegnsbo. Samme hoppe opnåede også titlen som skuets bedste følhoppe, hvilket dog kom helt af sig selv, da der ikke var andre konkurrenter.

Derudover blev det til fløjplads for familiens hingsteføl, Icarus Mignon efter Mignon Vejvad. Publikum hjalp yderligere til med succesen ved at kåre føllet som vinder i konkurrencen »Publikums Favoritføl«. Som afslutning på en overordentlig indbringende dag, vandt datteren, Pernille Hansen, mønstringskonkurrencen med maksimum point.

- Jeg har avlet frederiksborgheste de sidste 20 år, men jeg må indrømme, at vi aldrig tidligere har haft så stor succes på en enkelt dag. Det er helt overvældende, sagde den glade fynske avler, Jytte Hansen.

Fra dommersiden lød der generelle rosende ord til de fremmødte heste på skuet. - Jeg var specielt imponeret af 1-års hopperne hos frederiksborgerne. Det var rigtig gode individer. To af hopperne opnåede 23 point. Det er bestemt flotte karakterer, da plage traditionelt kan være ufærdige og lidt usammenhængende på dette tidspunkt i deres udvikling, siger skuets fællesdommer, Jørgen Finderup, der til dagligt arbejder som konsulent ved Landscentret.

Jørgen Finderup opfordrede dog til, at lidt flere avlere i fremtiden kommer ud af busken og møder op til skuet, da deltagelse i skuer er en særdeles vigtig erfaring for både avlere og heste.

- Specielt kunne jeg godt ønske at se lidt flere følhopper på skuerne. Hoppen er jo avlerens vigtigste ressource og rummer både nutid og fortid. Det kan derfor være meget nyttigt for avlerne at få nogle brugbare bedømmelser på deres hopper og afkom, siger konsulent, Jørgen Finderup.

- Skuet gik helt efter planen, og heldigvis var vi forskånet for uheld. Derudover var det dejligt at opleve, at dommere og hjælpere ydede en rigtig god indsats, sagde Inge Lise Ulrich, der er formand for Brahetrolleborgforeningen.

- Der var lidt færre heste til bedømmelse i år, hvilket er lidt ærgerligt. Men vores måde at afvikle skue på er jo lidt gammeldags i den forstand, at der er lagt op til at avlerne bliver på pladsen hele dagen. Det kan måske afholde nogle af nogle unge avlere, der er vant til at køre hjem lige efter bedømmelsen. Men det er synd, da avlerne går glip af fællesskabet i de smukke omgivelser og mange nyttige faglige diskussioner, sagde formanden.

Igen i år afviklede Dansk Varmblod følfinale i forbundets region tre. Her dystede de bedste om at komme videre til den landsdækkende finale på Vilhelmsborg ved Århus senere på året. Med flere »omkampe« om placeringerne, fik tilskuerne spænding i rigt mål. Bedste springbetonede hoppeføl blev Cazandra Ask efter Coronet Ask, ejet af Stutteri Ask, Martofte. Bedste hingsteføl i samme disciplin blev Chacom Ask efter Carson Ask, også dette føl er ejet af Stutteri Ask.

I konkurrencen for de dressurbetonede føl vandt hingsteføllet Godthaabs Dante efter De Niro, Ejet af Stutteri Godthaab, Faaborg. Bedste hoppeføl blev Ringsbos Miss Do It Blue efter Blue Hors Don Romantic, ejet af Stald Ringsbo, Glamsbjerg. Den komplette præmieliste fra Brahetrolleborgskuet kan ses på avisens næste side.

Læs også