En aften i velsmagens tegn

(LANDBRUG FYN) 200 mennesker fra land og by fik en inspirerende aften på Dalum Landbrugsskole i selskab med kokken Claus Meyer.

Dalum Landbrugsskoles festsal var fyldt til sidste plads, da Fyns Familieudvalg i samarbejde med Dalum Landbrugsskole og Fyns LandboUngdom i torsdags havde indbudt til foredrag og smagsprøver med den kendte kok, frugtavler, restauratør m.m., Claus Meyer.

Og de ca. 200 fremmødte fra både land og by fik en spændende, tankevækkende og velsmagende oplevelse med Claus Meyers inspirerende udlægning af emnet »Spis, drik, og vær glad - med dansk mad på fad«.

Aftenen startede i øvrigt med præsentation af en utraditionel bordpyntningskonkurrence, hvor de fire fynske landboungdomsforeninger havde udsmykket hver et bord med relation til landbrug og fødevarer. Vinder blev Østfyns Landboungdom, men der var præmier til alle konkurrencedeltagerne.

- Jeg er vokset op på Lolland i 1970’erne - i kummefrysernes periode, da måltidet var de nemme løsningers holdeplads, og hvor stegemargarine, rasp og panering var vigtige ingredienser i al mad, fortalte Claus Meyer.

- Hvordan kan det være, at vi i et af verdens mest velhavende lande har en madkultur, som ikke lyser op. Jeg er vokset op i en af de sorteste pletter på det kulinariske danmarkskort. Sparsommelighed var vigtig, og ideen om at spise vidunderlig mad har helt frem til starten af 1980’erne været betragtet på linie med syndighed. Den viden prægede sundhedsapostle og præster vore forfædre med i 2-300 år. Der ligger forklaringen på, hvor vi er i dag.

- Er det rimeligt, at afregningspriserne for landbrugsvarer har stået stille i 50 år, mens alle andre ting er steget? Tiden er nået til, at vi skal gøre op med, at landbrugets produkter altid har været billige. Interessen for bøndernes hverdag afhænger af, om der er nogen, der brænder for det, de går og laver. Andre brancher har formået at tilrane sig en meget større del af forbrugernes penge end landbruget.

- Råvarerne skal leve i menneskenes hjerter. De skal fejres. Hvis man kun giver forbrugerne det, de efterspørger, får de aldrig nogen oplevelser. Jeg har ønsket at gøre en forskel.

- Forudsætningen for en kultur præget af kvalitet er mangfoldighed. Vi har tabt mangfoldigheden gennem det 20. århundrede. Men udviklingen kan vendes. For eksempel er der de sidste fem-seks år skabt lige så mange bryggerier, som der forsvandt i sidste århundrede. Det er vigtigt, at der findes ambitiøse producenter.

Claus Meyer arbejder sammen med Carlsberg, Arla, spritfabrikkerne og andre virksomheder på at udvikle et nyt nordisk køkken.

- Det nordiske køkkenmanifest, som i sommer blev adopteret af Nordisk Råd, siger blandt andet, at Det Ny Nordiske Køkken skal lyse op i verden i kraft af sin velsmag og evne til at forføre mennesker. Det skal arbejde tæt sammen med naturen. Det skal afspejle årstiden og skabe en tradition for at lave mad på en ny måde.

- De fødevarer, folk vil betale mange penge for, kan lige så godt komme fra Norden, understreger Claus Meyer. Hele fødevareproduktionen bygger på noget, der vokser op af jorden. Det vil sige, at vi her i Norden har alle tiders betingelser for at lave enestående produkter - og udkonkurrere alle andre.

- Inden for de næste 10 år tror jeg, at Det Ny Nordiske Køkken vil rejse sig og være noget, der snakkes om ude i verden. For både producenter og kokke bliver det mere og mere enestående at lave nordiske fødevarer.

TEKST OG FOTO: ANDERS KURT SIMONSEN

Læs også