Bekymring om strategifond

(EFFEKTIVT LANDBRUG) - Hvad skal pengene i Arlas planlagte strategifond bruges til, og hvor meget bliver der ud af det til andelshaverne, spørger formanden for Danske Mælkeproducenter, Peder Mouritsen.

Formanden for Danske Mælkeproducenter, Peder Mouritsen, er bekymret. Han efterspørger større gennemskuelighed fra Arlas side i forhold til, hvad Arlas investeringer giver i afkast til andelshaverne. Bekymringen udtales i forbindelse med Arlas planlagte strategifond, som skal bruges til opkøb indenfor andelsselskabets hovedområde – mælkeproduktion.

- Jeg synes, det er rigtig fint, at man vil investere mange steder i verden, og det er dejligt, at danske landmænd har råd til det. Men jeg har svært ved at se, at investeringerne giver det afkast, man kunne forvente, og derfor ville jeg klart foretrække, at pengene blev noteret på navn, så man kunne se, hvor meget afkast hver krone har givet, siger Peder Mouritsen.

Han mener, det i forvejen er svært at finde 10 procents afkast af investeringerne, som han mener, han er blevet lovet.

- Medlemmerne af bestyrelsen har tit sagt på møderne, at vi får ti procents afkast af vores investeringer. Men jeg har godt nok svært ved at finde de ti procent, siger Peder Mouritsen.

Formanden for Arlas bestyrelse, Knud Erik Jensen, mener dog, at oplægget er så klart, som det kan blive, så længe Arla er et andelsselskab.

- Det er klart, at det ikke kan blive ligesom et aktieprospekt, så længe vi er et andelsselskab. Men vi vil holde en lang række møder, hvor vi vil forklare, hvad planen er med strategifonden, og der forventer jeg da, at vi kan få det forklaret sådan, at repræsentantskabet vil vedtage det. Men om det allerede bliver på mødet til december, kan jeg ikke love, siger Knud Erik Jensen.

Han forklarer, at strategifonden skal bruges i forhold til Arlas strategiplan, som strækker sig frem til 2008-2010, og at meningen er, at Arla skal satse på sit hovedområde.

- Det er på den baggrund, at vi har frasolgt nogle aktiviteter, der nok gav overskud, men som vi ikke mener, der er fremtid i for Arla. Og så skal vi stå klar, hvis vi kan overtage andre mejerier, ligesom vi overtog Tholstrup Mejeri, siger Knud Erik Jensen.

Knud Erik Jensen påpeger, at det ikke er realistisk at sammenligne Arlas afregningspris og resultat med små mejeriers ditto.

- Det, man skal huske, er, at de små mejerier udelukkende producerer højværdivarer, mens vi har et ansvar for også at producere andre produkter. Derfor skal vi sammenligne os selv med andre store europæiske mejerivirksomheder, og der ligger vi faktisk meget pænt, selvom krisen i Mellemøsten selvfølgelig har givet os et slag, vi ikke kunne have forudset, siger Knud Erik Jensen.

Også Peder Mouritsen forventer, at bestyrelsens planer om strategifonden går igennem repræsentantskabets behandling.

- Bestyrelsen får altid sin vilje, så den skal nok blive vedtaget, siger Peder Mouritsen.

Læs også