Intet grundlag for afstandskrav på friland

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Landsforeningen af Gylleramte oplever ingen gener fra grise på friland, siger foreningens formand og roser økologerne for godt samarbejde.

Jørn Dohrmann, miljøordfører for Dansk Folkeparti, havde i gårsdagens Effektivt Landbrug tre begrundelser for afstandskravet for frilandsgrise i den kommende lov om miljøregulering af husdyrbrug med.

Dels var frilandsproduktionen et tema, som Landsforeningen af Gylleramte havde bragt op på flere møder med politikeren. Dels havde han gennem årene modtaget 20-30 henvendelser fra borgere om lugt- og fluegener. Og endelig havde han ved selvsyn som nabo til en frilandsproduktion ved sit hjem nær Vamdrup konstateret, at det gav gener.

Men nu skrider grundlaget for kravet, viser Effektivt Landbrugs undersøgelser.

- Det er ikke os, der har bragt emnet op, siger Helle Bruun, formand for Landsforeningen af Gylleramte.

- Vi er udelukkende interesserede i at få gjort noget ved industriproduktionen af grise. Økologiske landbrug går altså ikke ind under den kategori. Vi har - som et princip - et rigtig godt samarbejde med økologerne, uddyber hun og vurderer, at økologiske grise, blandt andet på grund af en anderledes fodring, ikke lugter på samme måde som konventionelle grise.

Jørn Dohrmanns nabo, der pludselig så sig selv udstillet i fjernsynet og aviserne som en af årsagerne til afstandskravet, føler sig noget overrumplet.

- Jeg talte med Jørn Dohrmann en halv times tid søndag aften, uden at han med et eneste ord nævnte, at grisene generede ham, fortalte Karl Pedersen Schmidt, da Effektivt Landbrug besøgte ham torsdag.

Han driver 120 økologiske hektar og har 60 søer og feder 1.000-1.200 slagtesvin årligt.

Det har ikke været muligt for Effektivt Landbrug at træffe Jørn Dohrmann.

Læs også