Landbruget er for snæversynet

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Nye mørke skyer trækker op i horisonten ved de kommende politiske forhandlinger om landdistriktsmidlerne, hvor Dansk Folkeparti ikke vil udelukke træk i landbrugsstøtten for at finansiere liv og vækst på landet.

- Det kan jo ikke nytte noget, at vi ender med tre-fire pæne gårde i sognet, og så er alt andet dødt omkring dem. Nu skal der skabes liv og vækst på landet, siger folketingsmedlem og formand for Fødevareudvalget, Christian H. Hansen (DF) forud for de politiske forhandlinger om landdistriktsmidlerne i årene 2007-2013.

Derfor erklærer han sig nu parat til også at lade landbrugsstøtten på omkring syv milliarder kroner årligt indgå i forhandlingsspillet i de kommende uger.

Dermed ligger han på linje med resten af oppositionen, hvorfor der nu - i hvert fald på papiret - er et flertal for at benytte sig af den mulighed, som EU har åbnet for, nemlig den såkaldte modulation: At de enkelte medlemslande kan trække op til 20 procent af landbrugsstøtten og overføre den til landdistriktsprogrammet.

EU´s rundbarbering af landdistriktsprogrammet i forbindelse med budgetforliget i december 2004 reducerede den oprindelige årlige milliard kroner til liv og vækst på landet til et endnu ukendt, men væsentligt lavere beløb. Hvoraf flerårige MVJ- og økologiaftaler på forhånd beslaglægger mere end 500 millioner kroner. Derfor bør der i samme forbindelse også kigges på »de alt for høje MVJ-satser,« bebuder Christian H. Hansen.

Han understreger dog overfor Effektivt Landbrug, at han ikke forestiller sig et støttetræk på samtlige 20 procent. Landbrugets frygt for konkurrenceevnen, hvis kun Danmark trækker i landbrugsstøtten, kalder han for »snæversynet«.

- Landbruget er nødt til at se ud over sin egen næsetip. Der er altså andre på landet end landbruget. Jeg tror, at det danske landbrug gør sig ringere, end det er, når det kommer til konkurrenceevnen, vurderer fødevareformanden og henviser til blandt andet Storbritannien, hvor man trækker seks procent af støtten - uden at have taget livet af det britiske landbrug af den grund.

Læs også