Dansk Kvægs formand:

(EFFEKTIVT LANDBRUG) - Vi har ikke brug for mere kontrol. Vi har brug for mere tillid. Og vi er klar til at tage mere ansvar, lød opfordringen til politikerne fra Peder Philipp.

Af Claus Solhøj

Af Claus Solhøj

Peder Philipp, formand for Dansk Kvæg, lagde ikke fingrene imellem i sin beretning for omkring 950 fremmødte på førstedagen af Dansk Kvægs kongres i Herning.

Det er nu på tide at tage VK-regeringen på ordet, når den siger »noget for noget«. For Dansk Kvæg og dermed de 6000 danske mælkeproducenter er klar til at tage mere ansvar.

- Vi har sat ordet »kontroltyranni« på som overskrift, fordi det er sådan, det opleves af mange landmænd. Alt det navlepilleri er vi simpelthen trætte af. Jeg vil vove den påstand, at det er umuligt for den enkelte landmand på en og samme tid både at udvikle og udvide sin bedrift, øge sin konkurrenceevne og holde rede på samtlige regler. Der er behov for at sige stop. Det forpester vores hverdag. Vi har ikke brug for mere kontrol. Vi har brug for mere tillid. Og vi er klar til at tage mere ansvar, sagde Peder Philipp, mens planchen bag ham ridsede hovedkravene op:

- Dansk Kvæg siger ikke nej til kontrol, men nej til dobbeltkontrol, mistænkeliggørelse og mistillid. Dansk Kvæg ønsker proportionalitet og bagatelgrænser. Dansk Kvæg kræver »noget for noget«.

Peder Philipp pegede på syv problemområder, hvor kvægbruget selv har fundet løsninger - med den nye sundhedsrådgivning som flagskibet - men hvor politikerne har vist sig træge eller ligefrem umulige i samarbejdet om at gennemføre disse tiltag. Også branchepolitikken for dyrevelfærd, som i dag på kongressen udmøntes i seks konkrete indsatsområder, blev fremhævet som eksempel på kvægbrugeransvarligheden.

Når landmanden registrerer og dokumenterer, hvad han foretager sig, og udfører egenkontrol, og når dyrevelfærd og miljøhensyn er naturligt integreret i udviklingen af bedrifterne, så må myndighederne kvittere ved at vise tillid og respekt og indstille forfølgelsen. Det er »noget for noget,« slog Peder Philipp fast.

Læs også