Ny kødkvægrace i Europa

(LANDBRUG SYD) Racen Texas Longhorn er ny i både Danmark og Europa - og de store horn er en kvalitet i sig selv. Jo længere og kraftigere horn - jo bedre.

I USA er alene hornene fra Texas Longhorn med store horn ofte mere værd end resten af dyret. De sælges til amerikanske rigmænd, der hænger dem op på væggen.

Nu får danskere - og andre europæere - også chancen. Niels Peter Højer fra Bramming har nemlig importeret racen til Danmark.

- Det har taget lang tid, og det har været dyrt. Men interessen for dyrene har været næsten overvældende, fortæller Niels Peter Højer, der har importeret embryoner fra en amerikansk avler.

Embryonerne er efter de bedste blod-linier i Texas Longhorn avlen i dag.

- Det er folk, der vil have noget, ingen andre har, som køber, fortæller Niels Peter Højer.

Han har det selv lidt på samme måde.

- Jeg havde Hereford indtil 1999, hvor vi var oppe på 25 dyr. Men jeg har solgt dem alle sammen og satser udelukkende på Texas Longhorn nu, lyder hans fortælling.

Oprindeligt er Texas Longhorn en Sydeuropæisk race, der kom i 1493 hvor Christopher Columbus landede i Santo Domingo med de første Texas Longhorn. Det var starten til en ny evolution.

- Men Texas Longhorn har kun overlevet i Amerika, hvor der er avlet direkte efter den store horn- og kødproduktion.

At finde en amerikansk avler, der var villig til at opfylde alle de krav, der stilles for at måtte eksportere embryoner til Europa, var lidt af en kunst.

Det førte Niels Hoejer rundt på lange ture i USA - hvilket dog næppe var en sur pligt.

- Jeg er faktisk lidt vild med den amerikanske måde at leve på, siger Niels Peter Hoejer, der også gerne optræder i både cowboystøvler og ditto hat.

Han har fået europæisk eneforhandling af dyr fra Dickinson Cattle CO. Der dels er en af de mest kendte avlere af Texas Longhorn, dels har vist sig at være den eneste, der er villig til at opfylde de krav europæerne stiller for at modtage embryoner fra USA.

Endnu har Niels Peter Højer ikke sin egen besætning. Kun en tyr. Det er der en rigtig god grund til: Han kan sælge alle de dyr, han kan producere med embryoner fra Texas Longhorn.

Men selvfølgelig skal han have sin egen besætning som han kan vise frem og sælge af.

Det er muligt at købe SDM. Kvier ilagt Texas Longhorn embryoner direkte hos Niels Peter Højer.

Læs også