Ethanol-eventyr brager igennem

(Effektivt Landbrug) Mens regeringen stædigt fastholder sin afgiftspolitik på biobrændsler, står energiproducenter, landbrug og industri sammen og er klar til et eksporteventyr i milliardklassen. Ny metode til ethanol-udvinding kan være klar om få år, lyder det fra Elsam.

»Riv den mur ned, hr. Gorbatjov», lød de legendariske ord fra den amerikanske præsident Ronald Reagan, da alle kunne se, hvilken vej det bar. Det, alle kunne se var en nødvendig udgang på en vanvittig situation, måtte artikuleres af en person, der betød noget.

»Vi dropper afgiften på biobrændstof i Danmark« er den legendariske sætning, statsminister Anders Fog Rasmussen eller en af hans ministre må sige. Alle kan se, det er en fornuftig udgang på en fastlåst situation, der har lagt sig hindrende i vejen for et nyt eksporteventyr for Danmark. Folket venter stadig på ordene.

Ved en høring på Christiansborg i torsdags om fremtidens energiproduktion i Danmark fortalte ingeniør Charles Nielsen, Elsam Kraft A/S om perspektiverne for ethanolproduktion fra halm.

- Når halvdelen af det, der vokser op af jorden her på kloden, kan bruges til ethanolproduktion, og vi har kraftværker med spildvarme for hver 50 eller 100 kilometer, er det en oplagt tanke at forene dette, fortalte han.

- De erfaringer, vi allerede nu har gjort med forsøgsanlægget i Odense sammenholdt med prisen på enzymer til processen, betyder, at vi nu kan se lys for enden af tunnelen. Ganske vist er Danmark næsten det dyreste sted på kloden at udvikle disse ting, men det er nu engang her, de kloge hoveder har udviklet metoden. Derfor er der gode chancer for at en fuldskalaproduktion kan komme i gang i løbet af en relativ kort årrække.

- Men der er stadig meget udviklingsarbejde at gøre for at bringe processen op i fuld skala. Og her er vi heldigvis støttet med penge fra EU. Det er derfor, vi som energiproducent kan forsvare at arbejde med det her, fastslog Charles Nielsen efter den opsigtsvækkende høring.

Læs også