Flere cand.merc.-rådgivere til landbruget

(Effektivt Landbrug) Landmændene kan muligvis se frem til flere universitetsuddannede økonomirådgivere i de kommende år.

De skal lige lære forskellen mellem en polt og en gylt. Men ellers har cand.merc.’er og cand.oecon.’er kvalifikationerne i orden, og de er velkomne som rådgivere på landbrugscentrene, fortæller afdelingsleder Torben Wiborg fra Dansk Landbrugsrådgivning i Skejby.

Ifølge ham kan landmændene i stigende grad forvente rådgivning fra cand.merc.’er og cand.oecon.’er, hvis ellers Dansk Landbrugsrådgivning får held med at tiltrække og fastholde universitetsuddannede økonomer til afløsning af den pukkel af økonomirådgivere, som ventes at gå på pension i de kommende år.

- Vi forventer at få brug for 300 økonomiske rådgivere i de kommende ti år, så det bliver en stor udfordring for os at besætte stillingerne, når der samtidig er små ungdomsårgange, og de unge har mange andre attraktive stillinger at vælge imellem, siger Torben Wiborg.

Han er derfor åben over for også at rekruttere færdiguddannede fra andre uddannelser end den traditionelle jordbrugsteknolog-uddannelse fra Vejlby Landbrugsskole i Århus og jordbrugsøkonom-uddannelsen fra Landbohøjskolen i København.

Faktisk er der allerede i dag 125 ansatte på de lokale økonomikontorer med en anden akademisk uddannelse end jordbrugsøkonom fra Landbohøjskolen i København, så cand.merc.’erne og cand.oecon.’erne er bestemt ikke ukendte på landbrugscentrene, oplyser Torben Wiborg.

- Men mange af de nyuddannede kender end ikke Dansk Landbrugsrådgivning. Det er ofte heller ikke lige os, de går og taler om på studiet, men snarere Mærsk og Jyske Bank. Så vi er oppe mod hårde konkurrenter, konstaterer han.

Ifølge afdelingslederen er det blevet sværere at rekruttere til landbruget, og det er især blevet vanskeligere for landbrugscentrene i udkantsområder som Vest- Nord- og Sydjylland, mens områder som Århus og Hillerød har det nemmere, fordi de ligger tæt på studie-udklækningsstederne.

Helt skidt står det dog ikke til med at rekruttere økonomirådgivere til landmændene. Dansk Landbrugsrådgivning har netop søgt efter 14 nye økonomiske rådgivere til landbrugscentre rundt om i landet, lige fra Agrogården i Ringe til Østdansk Økonomirådgivning i Rønnede.

Og her er Torben Wiborg godt tilfreds med antallet af kvalificerede ansøgere, også cand. merc.’ere osv., selvom han ikke vil sige, hvor mange, der var.

- Men alle stillinger bliver besat, og måske nogle flere, lyder det fra afdelingslederen, der også er optimistisk med hensyn til fremtiden:

- Vi skal nok klare os. Vi har meget at tilbyde de universitetsuddannede. De bliver faktisk overraskede, når de opdager, hvilke muligheder, de har hos os. Kunsten bliver måske snarere at fastholde dem, når de er ansat, siger han.

Læs også