Vrede mod landbrugstoppen

(Effektivt Landbrug) ANDELSKRITIK: Formanden for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen, skummer over, at Landbrugsraadets formand, Peter Gæmelke, prøver at sætte kritiske andelshavere på plads.

I fredagens formandsbrev i LandbrugsAvisen prøvede Peter Gæmelke at lukke debatten om andelsbevægelsens fremtid ved blandt andet at opfordre kritikerne til at melde sig ud.

Det fik næsten formanden for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen, til at få morgenkaffen galt i halsen, da han fredag åbnede avisen. Det har imidlertid ikke fået ham til at lukke munden. Tværtimod blev han meget vred over formandens brev, som han både følte, var personligt møntet på ham, men også alle andre, der har været ude med kritik.

- Ytringsfriheden er jo væk, hvis man ikke må udtale sig om sit eget selskab. Vi får ingen udvikling, hvis vi ikke må diskutere, hvad vi skal gøre i fremtiden, siger Torben Poulsen.

Som Torben Poulsen ser det, så er bestyrelsen efter de kritiske røster, så snart der er noget, der går dem imod.

- Jeg tror ikke, at Peter Gæmelke er den eneste, som har ret til at tale på landbrugets vegne. Selvfølgelig har vi ret til at komme med vores egen mening, for det er vores selskab, siger Torben Poulsen.

Det er hans fornemmelse, at udmeldingen fra landbrugsformanden kommer, fordi det har været diskuteret på Axelborg, at nu skulle den diskussion lukkes.

- Men de kunne jo bare gennemføre nogle af de ændringer, som vi har foreslået. Så skal det nok blive bedre, siger Torben Poulsen og fortsætter i et lidt vredere tonefald:

- Jeg bryder mig ikke om den nedladende måde, som han taler til os på, og jeg ser det ikke som om, at han skal være den store faderfigur.

Peter Gæmelke prøver bare at lægge en dæmper på debatten, som Torben Poulsen ser det, men det er den helt forkerte måde at gribe tingene an.

- Man skal tage debatten, når den er der. Man har aldrig fået noget ud af at dæmpe ytringsfriheden.

I LandbrugsAvisen står der i formandsbrevet blandt andet:

»Vi er mange, der ønsker at bygge videre på dét, landmænd gennem generationer har bygget op. I stedet for at ødelægge det for dem, der gerne vil fortsætte, ser jeg hellere, at de utilfredse melder sig ud og afsætter deres produktion på anden vis.«

Det er netop en udtalelse som den, at der provokerer Torben Poulsen.

- Vi kan jo ikke bare melde os ud, for vi har fået skabt et monopol, så man har ikke andre steder at afsætte sine varer. Nu bliver eksportmulighederne for svineproducenterne forværret, og mælkeproducenterne har faktisk ikke andre muligheder end Arla. Hvis vi ikke må sige noget for at lave ændringer, så har vi skudt os selv i foden ved at lave sådan et monopol, siger Torben Poulsen.

Som han ser, så ønsker landbrugets top kun, at rygklapperne, og han henviser i samme åndedrag til LandbrugsAvisen netundersøgelse, hvor man skulle stemme på, om man ville have eksterne bestyrelsesmedlemmer i Danish Crown. Her havde 76 procent svaret ja.

- Det vil altså sige, at det kun er de 25 procent af landmændene, hvis mening skal høres.

Læs også