Stadig gang i traktorsalget

(EFFEKTIVT LANDBRUG) STIGNING: De seneste to måneder har antallet af nyregistrerede traktorer i Danmark udvist stigninger i forhold til de seneste to år

Stadig gang i traktorsalget

STIGNING: De seneste to måneder har antallet af nyregistrerede traktorer i Danmark udvist stigninger i forhold til de seneste to år.

Traktorer

Af Bøje Østerlund

Investeringslysten er kommet tilbage til dansk landbrug, skal man tro maj måneds traktorstatistik.

Med dagens priser på mælk, svinekød og korn er det svært at se det stigende traktorsalg som udtryk for almindelig vellevned i erhvervet. I stedet vælger vi at tolke dette forårs markant større traktorsalg end de to foregående år som landbrugets behov for at tilpasse sig en strukturudvikling mod større og mere rationelle driftsenheder. Driftsenheder, der er etableret i form af flere maskinfællesskaber og formaliserede driftsfællesskaber.

Når der sker så store ændringer og tilpasninger på maskinfronten og den trækkraft, der skal til, er det glædeligt, at traktorfabrikanterne også har udviklet de produkter, der efterspørges. Vi vælger derfor at tolke det pæne traktorsalg i dette forår som udtryk for ekstraordinært store tilpasninger og rationaliseringer i erhvervet. Og skulle de mange traktorer tænkes at være købt for lånte penge, vil vi da ikke undlade at bringe vore forhåbninger om bedre priser for landmændenes produkter.

John Deere forrest

I maj måned lykkedes det John Deere at sætte sig eftertrykkeligt på førstepladsen med 40 nyregistreringer. Og det med en absolut synlig optur i tabellen. Sidste år på samme tidspunkt tegnede John Deere sig for 15,96 procent af nyregistreringerne mod flotte 18,20 procent ved udgangen af maj måned i 2005.

Det traktormærke, der i maj måned har betalt dyrest for John Deeres fremgang, er nok New Holland, der for en gangs skyld må se sig distanceret til andenpladsen og lidt overraskende kun har fået 34 enheder ud på markerne.

Massey Ferguson og Case IH fortsætter deres tætte duel, og endnu engang er Valtra forvist til femtepladsen med Fendt-traktorerne som faste forfølgere.

Denne måned kom otte Renault traktorer ud at køre, hvormed de næsten er på højde med situationen sidste år, hvor der ved udgangen af maj måned var registreret 30 franske fristelser. I år er det så kun 29, men tæt er det da.

Også Same har noget at indhente. Men her hjælper de fem traktorer, der trillede ud i maj måned, godt til, hvis sidste års niveau skal kunne indhentes.

Læs også